TOSCAANSE RUNDERSTOOF

Dit gerecht van stoofvlees in tomatensaus maakt mijn Italiaanse nicht vaak op zaterdag, als ze het makkelijk aan wil doen maar wel een huis vol mensen heeft voor de lunch.

Ze serveert er een grote schaal met gloeiend hete polenta bij, de dikke maïsmeelpuree die Noord-Italianen graag bij gerechten eten die wij veeleer zouden serveren met rijst of aardappelpuree. Ik heb haar stoofpot op Hollandse leest geschoeid, door de stooftijd voor onze gehaaste huishoudens terug te brengen tot 35 minuten met behulp van een hogedrukpan. En wat de polenta betreft, die is beduidend sneller klaar dan rijst of verse aardappelpuree. Alle reden dus om een pak middelfijn gemalen maïsmeel in huis te halen.

Voor 6 personen:

1200 gram runderlappen

4 eetlepels olijfolie

200 gram sjalotten, gepeld en grofgesneden

2 blaadjes laurier

1 deciliter droge witte wijn

2 x 400 gram gepelde pruimtomaten in blik

1 eetlepel oregano

zout & versgemalen peper

versgeraspte Parmigiano reggiano

Snijd de runderlappen in duimdikke korte stukken. Verhit de olie in een hogedrukpan en fruit daarin al roerend de sjalotten tot ze zacht worden. Voeg vlees en laurier toe en fruit dit al omscheppend mee tot het vlees een kleurtje krijgt. (Braad het vlees zonodig in twee porties aan.) Blus het vlees af met de wijn en laat deze volledig inkoken. Prak de pruimtomaten fijn en doe ze met het sap bij het vlees. Voeg oregano en zout naar wens toe. Breng de pan op druk en laat hem 35 minuten op laag vuur staan. Klaar. Roer vlak voor het serveren 2 eetlepels Parmigiano reggiano door de saus, proef op zout en maal er peper naar wens bij. De polenta wordt gemaakt door in 2 1/4 liter kokend en gezouten water al roerend 450 gram grofgemalen maïsmeel te strooien en deze gestaag roerend 10-12 minuten op laag vuur te koken tot een dikke puree is verkregen die gemakkelijk van de pan loskomt. Breng de polenta naar wens op smaak met boter, versgeraspte nootmuskaat en parmigiano reggiano. Bewaar een eventueel restje polenta in de ijskast want daarmee maak je de volgende dag lekker crostini.

    • Florine Boucher