Topambtenaar Italië onderhield band met mafia

ROME, 6 APRIL. Een voormalige topfunctionaris van de Italiaanse inlichtingendiensten is gisteren door een rechtbank in Palermo tot tien jaar cel veroordeeld wegens banden met de mafia.

Het parket van Palermo had de 67-jarige Bruno Contrada ervan beschuldigd jarenlang gevoelige informatie te hebben toegespeeld aan mafiabazen. Hij zou hen hebben ingelicht over geheime onderzoeken van politie en justitie. Contrada is ervan beschuldigd zeker één keer mafiabaas Totò Riina te hebben getipt over een actie om hem te arresteren. Hij zou ook andere mafiabazen hebben geholpen uit handen van de politie te blijven.

Contrada heeft jarenlang sleutelfuncties vervuld in de strijd tegen de mafia. In de jaren zeventig was hij leider van de mobiele recherche in de Siciliaanse hoofdstad. Daarna heeft hij bij de criminele politie gewerkt en bij de Hoge Commissie tegen de mafia. Contrada sloot zijn carrière af als de nummer drie in Palermo van de civiele inlichtingendienst Sisde. Volgens het parket werden Contrada's banden met de georganiseerde misdaad “door Italiaanse instituties op het hoogste niveau gesteund”, gezien zijn snelle carrière.