Opbrengst circa 1,1 miljard; Families doen belang Vendex van de hand

ROTTERDAM, 6 APRIL. Honderden nazaten van de families Vroom, Dreesmann, Vehmeijer, Barge en Peek gaan opnieuw een fors deel van hun belang verkopen in Vendex International.

Vede, de beleggingsmaatschappij van de families, wil het resterende belang van 30 procent in het detailhandelsconcern van de hand doen. Dit heeft Vendex gisteren bekendgemaakt. De familieleden incasseren bij de huidige beurskoers van 47 gulden gezamenlijk ongeveer 1,1 miljard gulden. Het aandeel Vendex werden vorig jaar voor 39 gulden geïntroduceerd.

Vede, ooit opgericht door Anton Dreesmann als fiscaal vriendelijke beleggingsconstructie, wil de aandelen nog dit jaar van de hand doen. Dat mag pas na 1 juni, één jaar na de beursintroductie. Tot die datum geldt een blokkeringsregeling. Bij de beursgang van Vendex vorig jaar maakte het concern al bekend dat Vede op termijn haar resterende belang op “ordelijke wijze” zou afstoten.

Momenteel is slechts 44 procent van de aandelen beursgenoteerd. Op 1 juni komt daar, na certificering, de resterende 56 procent bij. Volgens het voorstel wil Vede onderhands voor 325 miljoen gulden aandelen verkopen aan een nieuwe houdstermaatschappij. De aandeelhouders daarvan profiteren van de deelnemingsvrijstelling, een regeling die eigenaren van omvangrijke aandelenbelangen vrijstelt voor de afdracht van dividendbelasting.

Daarnaast verkoopt Vede tot een nader vast te stellen bedrag aandelen aan een bank. Hier kunnen aandeelhouders Vede terecht die in het detailhandelsconcern willen blijven beleggen. Het resterende pakket wil de familievennootschap verkopen via een tenderbod (bookbuilding) of ineens (block-trade). Dit restant komt al dan niet geheel terecht bij Vendex zelf.

Is deze transactie afgerond, dan is de 'oude' familiegroep - zoals Vendex het zelf noemt - samen met een aantal pensioenfondsen en verzekeraars nog in het bezit van 26 procent van de aandelen. Tot deze institutionele aandeelhouders behoren onder meer Aegon, ING, Fortis en Delta Lloyd.