Nederland nergens in Monaco

Tegenwoordig wordt om de twee jaar het Europees kampioenschap voor gemengde viertallen en gemengde paren gehouden. In 1994 won een Nederlands viertal (Tammens-Van der Pas, Maas-Vriend) in Barcelona de gouden medaille. Twee weken geleden mocht Tammens c.s. die titel gaan verdedigen in Monaco. Om een lang verhaal kort te maken, de Nederlandse delegatie beleefde in het prinsdom een teleurstellende tijd.

De titelverdediger kwam niet verder dan een ondermaatse 55ste plaats in een veld van 77 viertallen. Team Dirks uit Eindhoven (34) deed het al een stuk beter, terwijl de 26ste plaats van Team Eskes uit Leiden niet onverdienstelijk was. De winst ging naar Frankrijk (Chemla-Saul, Bessis-Bessis). Bij het parenkampioenschap, gewonnen door Maria Erhart en Fritz Kubak uit Oostenrijk, was het een zelfde laken een pak: de Nederlanders waren nergens. In de onderlinge wedstrijd bakte Onno Eskes zijn landgenoten een vreselijke poets:

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen HV62 Harten AB9543 Ruiten B5 Klaver VWestOost Schoppen B107 Schoppen A95 Harten 8 Harten HV1062 Ruiten AH964 Ruiten 1032 Klaver B1082 Klaver 95Zuid Schoppen 843 Harten 7 Ruiten V87 Klaver AH7643 West Noord Oost Zuid Vd Pas Verbeek Tammens Eskes pas pas 1Ruiten 1Harten pas 2Klaver pas 2Schoppen pas 2SA pas pas dbl paspas pas Omdat OW negatieve doubletten spelen kon oost 1Harten niet voor straf doubleren. Na 2SA echter vond Kees Tammens het welletjes en doubleerde voor de hartenstart. Marijke van der Pas startte braaf met deze kleur. De leider legde het aas in dummy en kon eigenlijk geen kant meer op. Onno Eskes zocht zijn heil daarom maar tot een blufspeelwijze. Hij incasseerde eerst KlaverV en speelde vervolgens een kleine schoppen van tafel. Hij suggereerde daarmee de boer. Tammens, die bang was dat de leider via schoppen in de hand kon komen om zijn klaveren te benutten, stapte op met SchoppenA en switchte naar ruiten. Nog is het contract down als west er maar voor zorgt dat de leider nooit in zijn hand komt. Van der Pas nam de eerste ruiten, maar speelde vervolgens een kleine ruiten voor de vrouw van Eskes. Deze incasseerde dankbaar KlaverA-H en nog drie schoppen: 2SA gedoubleerd contract.

Op onderstaand spel zien we wederom een hoofdrol weggelegd voor Onno Eskes. Tegenstander is het viertal van de Franse bridgejournalist en topspeler Jean-Paul Meyer:

Z gever Noord NZ kw. Schoppen AH92 Harten B53 Ruiten A Klaver HV743WestOost Schoppen 7 Schoppen B1085 Harten 64 Harten H8 Ruiten B10986432 Ruiten H74 Klaver 82 Klaver AB105Zuid Schoppen V643 Harten AV10972 Ruiten V Klaver 96 West Noord Oost Zuid Verbeek Eskes 2Ruiten 5Ruiten 5Harten pas 6Harten pas pas pasNa de 2Ruiten multi coloured (zwakke twee in harten of schoppen) begreep noord, Martine Verbeek, dat een contract in harten of schoppen op vijfhoogte nog speelbaar moest zijn en gaf met 5Harten haar partner de keus te passen of te converteren naar 5Schoppen. Dat Onno Eskes zelfs 6Harten bood was onvoorzien, maar in het licht van zijn super maximum wel begrijpelijk.

Oost startte ruiten voor het aas. Verbeek sneed op HartenH, trok nog een rondje troef en speelde klaveren naar de heer voor het aas van oost. Deze speelde SchoppenB na voor het aas van noord. Verbeek speelde nu al haar troeven af, terwijl ze in haar hand twee klaveren en een schoppen afgooide. Oost kwam op de laatste troef in dwang: hij moest of zijn klaveren- of zijn schoppenstop afbreken.

Na het nemen van KlaverA is er ook een andere speelwijze. Neem SchoppenV op tafel, sla KlaverV, troef een klaveren, steek met SchoppenA over, troef nog een klaveren, waarna SchoppenH de entree is voor de laatste, vrije klaveren in noord. Die vormt de twaalfde slag.

Belangstellenden die een spannende bridgepartij willen zien adviseer ik dit weekend te komen kijken naar de Marina Calcutta. Dit toernooi is met een prijzenpot van ruim 50.000 gulden het duurst betaalde van Europa. Plaats van handeling: Marina Bridge Club, Schokkerweg 48, Scheveningen, zaterdag en zondag 11.00-17.30 uur, toegang vrij.

    • Jan van Cleeff