Kostbare ruzie over olympisch stadion in VS

ROTTERDAM, 6 APRIL. Met minder dan honderd dagen te gaan tot het begin van de Olympische Spelen in Atlanta, is er een venijnige juridische ruzie ontstaan tussen de organisatie en de ontwerpers van het belangrijkste stadion voor de Spelen.

Het organisatie-comité beschuldigt de ontwerpers van slecht management en heeft een schadeclaim ingediend van zes miljoen dollar (9,9 miljoen gulden). De bouwers willen een rekening van vier miljoen dollar (6,6 miljoen gulden) aan overuren betaald krijgen. Het Atlanta Stadium Design Team begon vorige maand met het indienen van een claim van vier miljoen dollar aan achterstallige rekeningen. Het Atlanta Committee for the Olympic Games (AGOC) diende op zijn beurt donderdag een claim in van zes miljoen wegens overschrijding van de kosten door fouten in het ontwerp.

Hoewel het dispuut draait om geld, heeft de juridische strijd het organisatie-comité in een benarde positie gebracht. ACOG maakt nu ruzie met ontwerpers die het een jaar lang met verve heeft verdedigd. Vorig jaar vond een bouwvakker de dood in het stadion toen een lichtmast neerstortte. Het ongeluk, door federale onderzoekers toegeschreven aan een constructiefout, leidde tot vragen over de veiligheid van het stadion. Het stadion, dat plaats moet bieden aan 83.000 toeschouwers, is bedoeld voor de openings- en sluitingsceremonie en de atletiekwedstrijden.

Een technisch onderzoek naar het ontwerp van het stadion bracht talloze gebreken in het ontwerp aan het licht. Een groot aantal wijzigingen werd noodzakelijk, vooral versterkingen van de stalen structuur. Maar het ACOG heeft herhaaldelijk verklaard dat het stadion veilig is. En, over het geheel genomen, goed ontworpen.

Een woordvoerster van het ACOG ontkende gisteren dat het standpunt van het organisatie-comité AGOC inconsistent is. “Het stadion is goed”, zei ze. “Maar dat zou waarschijnlijk niet het geval zijn geweest, als niet alle wijzigingen waren doorgevoerd. Het onderwerp van dit dispuut is niet het uiteindelijke resultaat, maar het bouwproces. Het proces heeft veel geld gekost. En het heeft veel mensen veel pijn gedaan.”

In hun claim zeggen de ontwerpers dat het Amerikaanse organisatie-comité en de honkbalclub Atlanta Braves, die het stadion na de Spelen zal gebruiken, een groot aantal veranderingen hebben opgelegd onder “chaotische omstandigheden”. Dat resulteerde in 47.600 overuren. De ontwerpers zijn bang dat het AGOC niet voldoende geld heeft om de openstaande rekeningen te voldoen. Ze vrezen dat het organisatie-comité het betalen van de achterstallige rekeningen via juridische procedures zal willen rekken tot na de Spelen. Dan kan het AGOC zichzelf opheffen.