Opinie

    • Youp van ’t Hek

Kop en schotel

U leest nu NRC Handelsblad. U bent abonnee of zo'n namaaksnob, die deze krant alleen op zaterdag koopt en iets te pontificaal op een terras gaat zitten lezen om op die manier de lokale intellectueel uit te hangen. U heeft in elk geval betaald. En alleen voor deze krant. De man van de kiosk zei niet dat u ook de Telegraaf èn de Aktueel èn de Nieuwe Revu èn de Viva èn de Weekend erbij moest nemen en dat u anders de NRC niet kreeg. Ook de bezorger heeft niet uw hele brievenbus volgepropt met alle andere bladen van de Perscombinatie. U leest de NRC en bepaalt verder zelf wat voor lectuur u nog meer wilt verorberen.

None

Met televisiekijken is dat anders. Vanaf 18 augustus krijgen we Sport 7 en daar kan je je bij mij in Amsterdam niet zomaar op abonneren. Het komt in een pluspakket en dat gaat om en nabij de achttien gulden kosten. De kabelmaatschappij bepaalt wat er verder in dat pakket zit. Ik ben best bereid om twee piek voor het voetballen neer te tellen, maar het is toch onzin dat ik, omdat ik van sport hou, buiten de twee piek voor de sport nog eens zestien gulden moet neertellen voor allerlei vage kinderkanalen, relizenders en ander hedendaags gebazel. Misschien komt er wel een new age-zender en zie ik een dolfijn in discussie met een boom. Van mij mag die zender bestaan, maar ik wil er niet aan moeten meebetalen omdat ik toevallig van Ajax hou. Misschien is een new age-zender niet zo'n goed voorbeeld. Het spirituele gaat uiteraard niet over de kabel, maar telepathisch. Je kop is meteen ook je schotel.

Maar ik wil niet dokken voor hun onzin en de zweefmolens hoeven ook niet aan mijn hobby mee te betalen. Wie geen sportnet wil neemt geen sportnet!

Maar het grote geld regeert en dicteert, dus ik kom er niet onderuit. Sport 7 is voor een deel van Philips, het Amsterdamse kabelnet is ook van Philips en dan weet je het wel. Het valt me nog mee dat het niet zo is dat ik het sportkanaal uitsluitend op een Philips-televisie kan ontvangen. Wel weet ik al dat geen enkele sportnetjournalist iets lulligs over PSV zal durven zeggen. Want dat is ook Philips. Voor je het weet ligt er een memo van Timmer in je vakje. Het produkt voetbal moet positief benaderd worden. Wat een incest.

Nou heb ik besloten om het produkt ook heel positief te gaan benaderen en ik reken, net als Philips, uitsluitend naar mezelf toe.

In het blokje gracht waar ik woon zitten ongeveer honderd woningen en dat is een goede twintigduizend gulden aan pluspakkettenhandel voor de kabelmafia. Maar dat gaat niet door. Mijn huis ligt namelijk midden in het blok en ik neem een decoder (ook van Philips!). Alle buren boren een gaatje, trekken een kabeltje naar mijn huis, zetten er om de zoveel meter een signaalversterker tussen en we genieten met zijn allen voor twee keer niks van voetbal en al het andere gereutel uit het pluspakket. Ik sponsor graag. Gratis sport tappen bij de Van 't Hekjes! En niet alleen mijn blok gaat dit doen, de hele gracht doet het. Elk blok slechts één decoder. En niet alleen de gracht. De hele stad. Eén decoder per blok. Sterker nog: het hele land. Flatgebouw voor flatgebouw, woonerf voor woonerf, enzovoort. Alleen de luxe villa's in 't Gooi, Wassenaar en Aerdenhout hebben pech, maar daar wonen de kaalplukkers als Timmer, Staatsen, De Mol en consorten, dus dat geeft niks.

Het door mij uitgedachte systeem is diefstal. Inderdaad. Maar is het door de KNVB en Philips bedachte handeltje dat dan niet? En als dat mag, mag het mijne ook.

Afgelopen woensdag zat ik voor de laatste keer in het Olympisch stadion en daar gebeurde iets verschrikkelijks. Als reclamestunt kwam er een Zeppelin van Philips boven het stadion hangen en die bleef twee keer vijfenveertig minuten hangen. Schokkend was het. En desastreus voor de spelers. Ik had maar van een ding spijt: dat ik mijn kruisboog en balpen thuis had laten liggen.

    • Youp van ’t Hek