Ex-chef Begemann aast op grootste scheepswerf Cuba

ROTTERDAM, 6 APRIL. Joep van den Nieuwenhuyzen is weer actief in de wereld van fusies en overnames. De 'bedrijvendokter' uit de jaren tachtig, die door de HCS-affaire (handel met voorkennis) de eerste helft van de jaren negentig flink aan reputatie en ondernemingen inboette, onderhandelt momenteel over de aankoop van een 50 procents belang in Curaçaose Dokmaatschappij Holding NV (CDM), houdstermaatschappij van de grootste scheepsreparatiewerf op Curaçao en van een van de belangrijkste werven op Cuba.

CDM heeft net een grote order binnengehaald met een Mexicaanse tanker die voor 9,5 miljoen gulden moet worden opgeknapt. Tijdens de recessie, eind jaren '80 en begin jaren '90, liep de werf slecht. Maar na een forse reorganisatie wordt er nu weer winst gemaakt en beloopt de omzet zo'n 100 miljoen gulden per jaar.

Het is niet de enige onderneming waar Van den Nieuwenhuyzen zijn zinnen op heeft gezet, zo bevestigde hij gisteren telefonisch vanuit zijn auto ergens in Nederland. “De HCS-affaire is nu over. Ik kan weer normaal aan het werk en ik word ook weer benaderd door allerlei mensen die me vragen of ik niet dat of dat bedrijf wil overnemen.”

Over de CDM Holding wil hij overigens niet veel kwijt. De onderhandelingen lopen nog. Veel liever praat hij over Fokker, Nederlands failliete vliegtuigbouwer waar hij met een aantal tot nog toe goed geheim gebleven partners al twee weken omheencirkelt in de hoop met de curatoren tot overeenstemming te komen over een doorstart, een wedergeboorte. “Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat bedrijf laten lopen. Zo'n mooie onderneming. Een kennistrekker, of liever gezegd, een kenniscluster, dat mag je toch niet kapot laten gaan, zeker niet als je weet dat het kan overleven zonder overheidssteun, en dat kan het!”

Van den Nieuwenhuyzen maakte in de jaren tachtig naam als 'bedrijvendokter' van Nederland. Hij kocht diverse slechtrenderende bedrijven op, maakte ze weer winstgevend en voegde ze toe aan zijn snel uitdijende beursgenoteerde Koninklijke Begemann. Begin jaren negentig kenterden zijn reputatie en succes, niet in de laatste plaats omdat hij er door de Amsterdamse Effectenbeurs en het openbaar ministerie van werd beschuldigd, naar later bleek ten onrechte, met voorkennis in aandelen van het automatiseringsbedrijf HCS te hebben gehandeld.

Pag.18: Joep blijft industrieel

“Ik heb in die periode inderdaad heel weinig overnames gepleegd”, vertelt de immer opgewekte Van den Nieuwenhuyzen. “We moesten alleen maar bedrijven afstoten om aan onze schuldverplichtingen te voldoen. Het vertrouwen was weg. We kregen geen nieuwe financiers. We werden verplicht tot verkoop.”

Het slepende juridische proces rond de vermeende handel met voorkennis resulteerde uiteindelijk vorige maand in vrijspraak. Zijn functie als bestuursvoorzitter van Begemann had hij toen al lang afgestaan. Kort na de vrijspraak vorige maand maakte hij bekend ook afstand te doen van zijn belang in Begemann. Van den Nieuwenhuyzen blijft wat hij noemt industrieel ondernemer. Hij heeft daartoe onlangs de RDM van de Begemann groep overgenomen met zijn nieuwe, op Curaçao gevestigde, maatschappij RDM Technology Holding. Het is voor RDM Technology Holding dat hij onderhandelt over CDM. Daar vallen behalve de werven op Curaçao en Cuba ook kleinere toeleverings- en onderhoudsbedrijven. Deze zomer hoopt hij de koop rond te hebben.

De Curaçaose dokmaatschappij was in de jaren '70 nog eigendom van de Nederlandse bedrijven RSV, Nederhorst en Wilton Fijenoord. Nadat de recessie van de jaren '70 op Curaçao had toegeslagen, werd de werf verliesgevend en deden deze ondernemingen de werf in 1983 voor één gulden van de hand aan de overheid.

    • Geert van Asbeck