Belegger Nutricia zit in leunstoel

AMSTERDAM, 6 APRIL. De belegger die ruim drie maanden geleden aandelen kocht in agressief expanderende bedrijven op de Amsterdamse beurs waant zich in een behaaglijke leunstoel. De bezitter van aandelen Nutricia, Getronics, Océ van Grinten of Ahold werd in het eerste kwartaal van dit jaar slapende rijk. Medio deze week schoten beleggers in deze groeifondsen kortstondig uit de fauteuil omhoog. Om daarna weer behaaglijk terug te zakken.

“Sommige beleggers krijgen een beetje hoogtevrees”, zegt analist R. Gooskens van effectenbank Van Meer James Capel. “De markt verkent nieuwe hoogten, maar er is geen reden voor paniekreacties.”

Deze geruststellende woorden worden niet algemeen onderschreven. Bestuursvoorzitter J. Krant van zakenbank Kempen & Co maande deze week tot voorzichtigheid. “Aandelen zijn los gekomen van de grond en het zou ons niet verbazen als een aantal daarvan terugkeert op aarde. Rijp en groen worden door elkaar gewaardeerd”, voegde hij daaraan toe. “Na een landurige periode van koersstijgingen gaan beleggers en handelaren speuren naar achterblijvers. Daarbij gaat men soms voorbij aan de vraag of een hoge waardering voor zo'n aandeel wel gerechtvaardigd is.”

Over de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende aandelen-hausse op het Damrak bestaat consensus in de beleggingswereld. Een stroom van spaar-, pensioen- en verzekeringsgelden zoekt een weg naar de aandelenmarkt. Spaarrekeningen leveren bij de huidige rentestand maar weinig op, onroerend goed rendeert al jaren nauwelijks en ook obligaties bieden gezien de oplopende rente geen alternatief.

Sinds begin dit jaar is de AEX-index van belangrijkste aandelen met meer dan tien procent gestegen. Ongehinderd door zwaarwegende achterblijvers als Koninklijke Olie (een koerswinst van slechts 5 procent in het eerste kwartaal), Philips (plus 4 procent) en Unilever (plus 0,6 procent) boekte de AMX-index van middelgrote fondsen zelfs een winst van ruim 25 procent.

Bedrijven als Ahold (koersstijging in het eerste kwartaal: 23 procent), Océ van der Grinten (plus 52 procent), Getronics (plus 64 procent), Nutricia (plus 28 procent) en Heineken (plus 25 procent) zijn vastbesloten de winst met acquisities op peil te houden. Analist B. van der Feen van Iris-research signaleert dat beleggers meer dan vroeger waardering opbrengen voor deze expansiestrategie, zelfs als die gepaard gaat met uitgifte van nieuwe aandelen. “Er zit een duidelijke strategische visie achter de overnames”, zegt Van der Feen, “Ondernemers slagen erin die visie over te brengen op beleggers.”

Vrijwel alle aandelen uit de kopgroep van het afgelopen kwartaal kregen in de afgelopen dagen een koersdip te verwerken, maar het herstel volgde snel. Océ, Heineken, Ahold en Getronics zagen de koers in het midden van afgelopen week met guldens tegelijk kelderen, maar sloten de week vrijwel onveranderd of hoger. Heineken realiseerde over de gehele week een winst van 3,20 gulden, Ahold 3,30 gulden gulden en Nutricia sprokkelde er zelfs 7,20 gulden bij op 172,80.

De fabrikant van onder meer babyvoeding en frisdranken heeft beleggers geïmponeerd. Zij zijn niet alleen content met de winststijging van ruim 11 procent, maar vooral onder de indruk over de voortvarende manier waarop Nutricia orde op zaken heeft gesteld bij Milupa, de Duitse aanwinst. Milupa zal veel vroeger dan verwacht een positieve bijdrage leveren aan het resultaat van Nutricia.

De zogenoemde groeifondsen zullen hun naam de komende tijd dubbel en dwars moeten waarmaken. Vorige week kelderde de koers van Philips na een bijstelling van de winstverwachting. Deze week bleek dat zelfs ogenschijnlijk goede cijfers kunnen worden afgestraft. De winststijging van verzekeraar Stad Rotterdam en KPN met respectievelijk 11 en 31 procent vonden geen genade in de ogen van beleggers.

Na een nieuw record aller tijden op 538,96 sloot het Damrak de week gisteren ruim vijf punten hoger op 536,93 punten. De stroom van jaarcijfers droogt intussen langzaam op. Bedrijven als Fortis Amev en Vendex houden beleggers nog tot na Pasen in spanning over de behaalde resultaten in 1995.

    • Michiel van Nieuwstadt