Aantal banen in VS 140.000 hoger in maart

NEW YORK, 6 APRIL. De werkloosheid in de VS is in maart licht toegenomen, van 5,5 tot 5,6 procent van de beroepsbevolking. Er kwamen vorige maand 140.000 banen bij. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistiek bekendgemaakt.

De banengroei in maart was groter dan verwacht. Tevens werden de werkgelegenheidscijfers over februari en januari bijgesteld, zodat een gemiddelde banengroei ontstond van 212.000 banen per maand in het eerste kwartaal.

Andere economische cijfers van de afgelopen week suggereren dat februari en maart een stijgende groei vertonen. Als gevolg daarvan verloor de 30-jarige obligatie gisteren 2 punten, wat betekent dat elke obligatie van 1.000 gulden nominaal twee tientjes verloor. De aandelenmarkten waren gisteren gesloten.

“De economie trekt duidelijk aan”, zegt econoom Robert Brusca van Nikko Securities. “Er is banengroei in alle sectoren, de voorraden dalen en de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn goed.”

“Veel economen dachten dat de consumentensector dood was”, zegt Robert Mellman van J.P. Morgan. “De consumentenbestedingen zijn echter gestegen en de fabrieksorders voor computers zijn in februari met 14 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wij verwachten een groei van het bruto binnenlands produkt op jaarbasis over het eerste kwartaal van 2,5 procent en voor het tweede 3,5 procent.”

Vorige maand leidde de banengroei in februari tot onrust op de financiële markten. Er kwamen toen 705.000 banen bij en het werkloosheidspercentage daalde van 5,8 naar 5,5 procent.

De banengroei in maart had voornamelijk plaats in de dienstensector waar het aantal banen met 131.000 groeide. De bouw en de industriële produktiesector verloren bij elkaar 75.000 banen. Andere sectoren groeiden matig. De gemiddelde duur van de werkweek nam vorige maand met 0,6 procent toe. Het cijfer laat de autosector, die vorige maand door een staking bij General Motors werd getroffen, buiten beschouwing.

“Dit is een veelbetekenend cijfer dat wijst op een krachtiger groei”, zegt Mellman. “De winsten die bedrijven over het eerste kwartaal boeken lijken volgens de eerste berichten ook beter.”

Analisten zijn bezig winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven voor de rest van het jaar bij te stellen. Dat alles bevalt de obligatiemarkt helemaal niet omdat beleggers daar bij elke groeitoename een hogere inflatie vrezen.

    • Lucas Ligtenberg