Uitgever vindt boek David Irving toch 'fout'

ROTTERDAM, 5 MAART. De Amerikaanse uitgever St. Martin's Press heeft de publicatie van een omstreden biografie van de revisionistische historicus David Irving over Joseph Goebbels, Hitler's minister voor propaganda, afgelast.

De historicus Irving staat bekend om zijn sympathie voor de theorie dat de Holocaust een verzinsel is en geniet grote populariteit onder neo-nazis.

Niet bekend

In een persbericht schreef hij dat Joseph Goebbels “ongetwijfeld lacht in de hel” om de discussie over het boek. Goebbels, aldus Dunn, was tenslotte zelf een man die “niets liever deed dan boeken verbranden, uitgevers bedreigen, ideeën onderdrukken en de waarde van ideeën niet beoordelen op hun inhoud maar op hun raciale, etnische of politieke zuiverheid”. Dunne zei dat uitgevers op de politieke overtuiging van auteurs geen acht moeten slaan. Bovendien beweerde hij dat Irving Goebbels had geportreteerd als een “kwade, satanische, monsterlijke” man.

“We hebben een fout gemaakt” verklaarde gisteren echter het hoofd van de uitgeverij, Thomas J. Mc Cormack. Hij verdedigde het aanvankelijke besluit om de publicatie door te zetten, maar zei dat nader overleg over het probleem toch had geleid tot het besluit het 650 bladzijden tellende boek niet uit te geven. Hij zei dat “mensen die beter zijn geïnformeerd dan wij” de uitgeverij de afgelopen weken nieuwe informatie over Irving hadden gegeven en hadden gewezen op recente verklaringen van Irving op Internet. Die verklaringen waren volgens Mc Cormack “alarmerend”. Hij zei dat een uitgeverij die zijn naam koppelt aan die van een auteur, hem royalties betaalt en zijn woorden verspreidt “wat meer doet” dan alleen een boek publiceren. Mc Cormack zei na lezing van het boek bovendien dat de biografie een “bedrieglijk stukje Goebbels-achtige propaganda” was waar zijn uitgeverij niets mee te maken wilde hebben. Redacteur Dunne is door de uitgever niet gestraft voor zijn rol als pleitbezorger van het boek.

David Irving zei tegen de Herald tribune dat hij nog niet op de hoogte is van het nieuwste besluit van de uitgever maar zei dat afgelasting van de publicatie hem niet zou verbazen. Irving, die meerdere malen heeft gezegd dat voor de Holocaust geen bewijzen zijn, zegt de Holocaust niet te ontkennen maar alleen “sceptisch” te zijn over “aspecten” ervan. Het volgende boek van Irving zal gaan over de “campagne om mij het zwijgen op te leggen”, aldus de auteur.