Toestel Brown was uit koers geraakt

DUBROVNIK, 5 APRIL. Het vliegtuig waarmee de Amerikaanse minister van Handel, Ron Brown, woensdag nabij Dubrovnik verongelukte, was op het moment van de ramp van zijn koers afgedwaald. Bovendien werkte een aantal boordinstrumenten niet.

Gisteren bleek dat het toestel, een T-43, de militaire versie van de Boeing 737, niet 33 inzittenden vervoerde, zoals aanvankelijk werd gemeld, maar 35. Allen kwamen bij de ramp om het leven. Onder de slachtoffers bevonden zich naast Brown en hoge ambtenaren van zijn ministerie - onder wie een onderminister en een plaatsvervangend onderminister van Handel - ook veel prominente zakenlieden, zoals voorzitters en leden van raden van bestuur van grote bedrijven als de telefoongigant AT&T, CEO, het op drie na grootste bouwbedrijf van de VS, Air & Water Technologies - vooraanstaand op het gebied van milieutechnologie -, Harza Engineering, en Bechtel. Ook de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de EBRD, de 'Oost-Europabank', behoort tot de slachtoffers, net als een CIA-agent en een journalist van The New York Times.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Perry, hebben diverse boordinstrumenten van het toestel niet of niet goed gefunctioneerd. De T-43 heeft geen 'zwarte doos' aan boord, het toestel dat alle vluchtgegevens registreert. De Amerikaanse luchtmacht heeft nog geen verklaring over de reden van het ontbreken van zo'n zwarte doos in dit vliegtuigtype.

Gisteren is door diverse deskundigen gezegd dat het vliegveld van Dubrovnik nogal primitief is uitgerust, met een zeer korte landingsbaan, en met verouderde apparatuur. Zo beschikt het niet over een zogenoemd instrument landing system (ILS), dat van groot belang is bij landingen in slecht weer. Browns toestel verongelukte tijdens de zwaarste storm in het gebied in tientallen jaren. Aan de andere kant hebben de Kroaten aangevoerd dat in Dubrovnik sinds de aanleg van het vliegveld, meer dan dertig jaar geleden, nooit eerder een vliegtuig is verongelukt; de verouderde apparatuur zou geen rol hebben gespeeld bij het ongeluk.

Amerikaanse onderzoekers concludeerden gisteren dat het toestel van zijn koers was afgedwaald. ,Het was niet waar het hoorde te zijn'', zo zei de Amerikaanse ambassadeur in Kroatië, Galbraith. Het vliegtuig had het vliegveld van Dubrovnik parallel aan de kust moeten aanvliegen, maar naderde het vliegveld in plaats daarvan langs een koers boven land, tussen twee bergketens in. (Reuter, AP, AFP)