Suriname krijgt 1,6 mln voor welzijn

PARAMARIBO, 5 APRIL. Nederland stelt 1,6 miljoen gulden beschikbaar voor sport en sociale projecten in Suriname. Staatssecretaris Erica Terpstra heeft hiervoor gisteren in Paramaribo dertien committeringsbrieven overhandigd aan minister Gerard Hiwat van Onderwijs en Volksontwikkeling. Ze sloot hiermee een werkbezoek van vier dagen aan Suriname af.

De projecten maken deel uit van een raamprogramma dat in 1993 werd opgesteld. Het geld voor de projecten zal nog deze maand beschikbaar worden gesteld. Bij de sportprojecten gaat het om materiaal voor pupillen- en aspirantenvoetbal, de uitbreiding van een sportbibliotheek en de aanschaf van voertuigen voor het directoraat sportzaken van het ministerie. De projecten in de sociale sector betreffen onder andere vervoer in de zorgsector, middelen voor de Bejaardensoos en instellingen voor jongeren en gehandicapten, en opbouw van de wijkstructuur. Nederland heeft ook aangeboden bijstand te geven bij het organiseren van een sporttoto waarvan de opbrengsten naar de sport zullen vloeien. De minister van Binnenlandse Zaken krijgt bovendien binnenkort een committeringsbrief voor het project 'Stop geweld tegen vrouwen'.

De staatssecretaris bracht gisteren een bezoek aan de negerdorpen Drietabbetje en Stoelmanseiland in Oost-Suriname. Ze sprak in een vergadering met het grootoppperhoofd van de Aucuner-stam bewondering uit voor de manier waarop leerkrachten, ondanks gebrekkige voorzieningen, zorg dragen voor het onderwijs. In Paramaribo ging Terpstra naar verscheidene sociale instellingen en buurthuizen en voerde ze besprekingen met niet-gouvernementele organisaties. Ze bracht ook een bezoek aan president Ronald Venetiaan.