Parijs schuwt nieuwe steun aan Crédit

PARIJS, 5 APRIL. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais staat onder grote druk om sneller te saneren. In 1995 haalde de bank een minimale winst van 13 miljoen francs, maar voor 1996 dienen zich de verliezen al weer aan. De regering probeert een derde steunoperatie te vermijden.

In het dagblad Le Monde van vandaag, dat gistermiddag op straat verscheen, wordt openlijk gespeculeerd over de vraag of de staat op den duur iets anders kan doen dan de bank verkopen. Dat zou dan realistisch gesproken alleen aan een buitenlandse bank kunnen zijn. Het ministerie van financiën wil koste wat het kost een derde injectie van overheidsmiddelen vermijden. Het Franse ministerie ging gisteren over tot de ongebruikelijke stap de directie van de bank openlijk te manen tot dieper en sneller ingrijpen in haar binnenlandse activiteiten.

In een geautoriseerd communiqué aan het Franse persbureau AFP werd de bank opgeroepen niet te wachten tot de overheid weer bijspringt en “over te gaan tot binnenlandse herstructurering, ook als Brussel daar niet om vraagt”.

De tweede steunoperatie, waarbij voor meer dan 65 miljard gulden aan dubieuze of verlieslijdende bezittingen van CL werd afgezonderd in een aparte constructie, kon slechts met grote moeite goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. De Franse bank Société Générale heeft CL voor het Europese Hof gedaagd; zij klaagt over grove concurrentievervalsing. De Franse regering kan ook moeilijk opnieuw met miljarden de bank te hulp schieten terwijl zij op bijna alle begrotingsposten snoeit om het begrotingstekort te beperken met het oog op de economische en monetaire unie. Crédit Lyonnais zou door het afzonderen van haar moeizame dossiers (vooral film- en onroerendgoed-partici-paties uit de jaren '80) weer een frisse start kunnen maken.

Het saneren van de snel gegroeide buitenlandse aanwezigheid is redelijk verlopen, maar het binnenlandse bankbedrijf floreert matig.

Niet alleen de slappe economie zorgt daar voor, maar ook de lage geldmarktrente waardoor CL ernstig schade oploopt op de vastgelegde rente die de bank ontvangt van CDR, de parkeer-constructie van haar problematische deelnemingen.

    • Marc Chavannes