Oppositie Nigeria voorstander referendum

LAGOS, 5 APRIL. Het Nigeriaanse volk moet zelf via een referendum kunnen beslissen wanneer er een einde komt aan het militaire bestuur van het land.

Deze aanbeveling heeft de Nationale Democratische Coalitie, een platform van ongeveer twintig oppositionele groepen, gedaan aan een delegatie van de Verenigde Naties die een bezoek brengt aan Nigeria om een onderzoek in te stellen naar de executie van de radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa. Doel van de missie is ook om de officiële democratiseringsplannen van de 'sterke man', Sani Abacha, die in 1993 via een militaire staatsgreep aan de macht kwam, te bestuderen.

Voordat de missie aan haar onderzoek begon werd er, vooral door radicale Ogoni's, veel vraagtekens bij haar opdracht. Volgens MOSOP, de beweging van Ken Saro-Wiwa, zou het onmogelijk zijn om met 'echte' Ogoni's te spreken omdat de Nigeriaanse autoriteiten de inwoners van een aantal Ogoni-dorpen op de vlucht zouden hebben gejaagd en vervangen hebben door figuranten. Gisteren had de VN-missie een gesprek met de echtgenote van Moshood Abiola, de waarschijnlijke winnaar van de presidentsverkiezingen van 1993 die door het toenmalige militaire regime werden geannuleerd. Kudirat Abiola deed een klemmend beroep op de missie om haar man, die sinds juni 1994 gevangen zit, vrij te krijgen. (Reuter)