MEKKA

Moeten Nederlandse beleggers straks via ABN Amro aandelen van concurrent ING op Wall Street kopen? Bank en verzekeraar ING wil najaar 1997 met zijn aandelen naar de effectenbeurs van Wall Street, het mekka van het kapitalisme. ING moet nog twee praktische problemen oplossen: de cijfers moeten volgens de Amerikaanse boekhoudregels worden opgesteld en de stille reserves van de bank moeten worden prijsgegeven. Het eerst is een kwestie van menskracht, het tweede is al afgesproken met andere banken voor de eerste helft van 1997.

ING is niet de eerste Nederlandse financiële instelling op Wall Street. Aegon is er al genoteerd en wordt op de koersenlijst zelfs met vijf kapitale letters geschreven. Maar waar blijft ABN Amro?

De bank is de grootste buitenlandse bank in Amerika. Topman Kalff heeft daarvoor zelf de basis gelegd. Afgelopen week kondigde de bank ook de eerste buitenlanders (een Amerikaan en een Fransman) in haar raad van commissarissen aan. Zo ver is ING nog niet. Dat is een oer Hollands onderonsje. Bovendien is ABN Amro de enige Nederlandse bank die zelf op Wall Street mag handelen in aandelen. Zo ver komt ING nog niet. ING moest enkele jaren geleden kiezen: of bank of verzekeraar. Combinaties van banken en verzekeraars zijn in de VS (nog) verboden. ING koos voor verzekeringen.

Op dit moment zijn er geen plannen voor een Amerikaanse beursnotering, zegt ABN Amro. De benoeming in de raad van bestuur van top investment banker Jiskoot spreekt echter duidelijke taal. Wie Daf, Vendex en KPN naar de beurs kan brengen, moet wel likkebaarden om zijn eigen bank op Wall Street te zien.

    • Menno Tamminga