Loekasjenko valt uit naar diplomaten en journalisten

MINSK, 5 APRIL. De Wit-Russische president, Aleksandr Loekasjenko, heeft gisteren naar aanleiding van twee betogingen tegen zijn pro-Russische politiek gedreigd buitenlandse diplomaten uit te wijzen en maatregelen te nemen tegen journalisten die verslag hebben gedaan van de demonstraties.

Loekasjenko zei inmiddels met de Russische televisie te overleggen over maatregelen tegen Russische journalisten die over de betogingen hebben bericht. “Die journalisten werken hier niet lang meer”, aldus Loekasjenko tijdens een persconferentie in Minsk, waartoe een aantal Westerse en Russische journalisten geen toegang had.

Bovendien zei de president een aantal diplomaten in Minsk te hebben verzocht Wit-Rusland te verlaten omdat ze “aan het hoofd van de demonstratie hebben gelopen”. Hij zei niet om hoeveel diplomaten het gaat of welke landen ze vertegenwoordigen.

Westerse diplomaten in Minsk zeiden gisteren niets van de gemelde uitwijzingen te weten. Ze zeiden dat het bijwonen van demonstraties een onderdeel is van hun werk als diplomaat. “Dat is allemaal geregeld in conventies”, zo zei een van hen.

Loekasjenko heeft de afgelopen weken diverse integratieverdragen met Rusland getekend. Het laatste was een unie-akkoord, dat voorziet in vergaande economische integratie. Tegen die toenadering tot Rusland is twee keer geprotesteerd door enkele tienduizenden nationalisten. Bij de betogingen is het niet tot ongeregeldheden gekomen. Overigens is er ook vóór het unie-akkoord gedemonstreerd.

Loekasjenko zei gisteren dat de tegen zijn beleid gerichte demonstraties het werk waren van “leraren” die deel uitmaken van “de elite van de intelligentsia”. Zij zullen volgens de president weldra worden ontslagen. “Ze hebben zestienjarige kinderen opgehitst en hen de straat op gestuurd, terwijl ze zichzelf om de hoek verstopten. Heel wat schuldigen zullen worden ontslagen”, zo zei de president.

Loekasjenko nam de Russische verslaggevers bij de betogingen kwalijk dat ze niet hadden gemeld dat de betogingen verboden waren. De Wit-Russische president heeft de geschreven media in eigen land zo goed als monddood gemaakt; onafhankelijke kranten worden in het buurland Litouwen gedrukt, omdat Loekasjenko het de drukkerijen in zijn land heeft verboden die kranten te drukken. (Reuter, AFP)