KPN overweegt overname Roccade

ROTTERDAM, 5 APRIL. Koninklijke PTT Nederland (KPN) overweegt het automatiseringsbedrijf Roccade over te nemen. Dit heeft een woordvoerder van KPN vanmorgen bevestigd. Roccade wordt waarschijnlijk dit jaar door de overheid verkocht. Volgens KPN hebben beide bedrijven activiteiten die goed bij elkaar aansluiten.

Bestuursvoorzitter H. Bosma van Roccade is niet verbaasd over de belangstelling van KPN. Hij benadrukt dat het automatiseringsbedrijf in verschillende projecten met PTT Telecom samenwerkt.

In een toelichting op de jaarcijfers van Roccade zei bestuursvoorzitter H. Bosma gisteren dat Roccade na de verkoop door de overheid wil samengaan met branchegenoot Getronics. De interesse van KPN doet daaraan volgens de bestuursvoorzitter niets af.

Roccade en Getronics hebben sinds eind vorig jaar elk een belang van 50 procent in Raet. Als Roccade niet wordt overgenomen door Getronics moeten het aandelenpakket van Roccade in Raet aan Getronics worden overgedragen. Een woordvoerder van KPN wil niet zeggen of de telecomgigant ook is geïnteresseerd in het belang van Roccade in Raet.

Binnenkort zal de Tweede Kamer zich uitspreken over de verkoop van Roccade door de overheid. Als Roccade samengaat met Getronics ontstaat een automatiseringsconcern met een omzet van ruim twee miljard gulden.

Roccade, het voormalige Rijks Computer Centrum (RCC), verzorgt van oudsher een deel van het automatiseringstraject van de overheid. Het bedrijf behaalde in 1995 een nettowinst van 24,2 miljoen gulden in vergelijking met 20,8 miljoen gulden in het afgelopen jaar. De omzet is gestegen met 81 miljoen gulden tot 561 miljoen.

Roccade zag in het afgelopen boekjaar het bedrijfsresultaat dalen mede door de inspanningen rond de overname van Raet. Uit gewone bedrijfsuitoefening verdiende het automatiseringsconcern 39,9 miljoen gulden in vergelijking met 43,4 miljoen een jaar eerder.

De directie van Roccade merkt op dat de winstontwikkeling in de informatie-technologie “sterk afhankelijk zal zijn van de mate waarin de industrie salarisstijgingen weet te beheersen”. Eind 1995 had Roccade 3.116 medewerkers tegenover 2.464 eind 1994. Het opvullen van 600 vacatures zou dit jaar problemen kunnen opleveren, omdat Roccade niet mee wil doen aan de trend in deze sector om steeds hogere salarissen te betalen.

Sinds begin dit jaar is het Gemeentelijk Rekencentrum Rotterdam een volledige dochter van Roccade. In het gemeentelijk rekencentrum van Amsterdam heeft Roccade een belang van 49 procent en een sterke positie op de zorg- en ziekenhuismarkt.