'Klant wordt gast in eigen huis'

Het aantal particuliere beveilingsdiensten in Nederland neemt toe. Ziekenhuizen, postsorteercentra en rijke zakenmensen hebben bewakers in dienst. Vandaag de bodyguard.

Hij is net terug uit Moskou, maar bodyguard H. Mathot zegt weinig van de stad te hebben genoten. “Ik was er niet voor mijn lol”, zegt hij. Mathot (43) werkt voor International Security Partners (ISP) in Lelystad, een Nederlands bedrijf dat persoonsbeveiliging verzorgt. Hij beschermde in de Russische hoofdstad een westerse zakenman, die zich daar tijdens zijn zakenreis bedreigd voelde. Dat is alles wat Mathot erover kwijt wil, want de privacy van zijn klanten moet bij hem gewaarborgd zijn.

Hij werd zeseneenhalf jaar geleden persoonsbeveiliger, 'bodyguard' in de volksmond, maar dat woord roept volgens ISP-directeur H. Slaman te veel associaties op met flitsende James Bond-taferelen. Daarvoor werkte Mathot ruim twintig jaar bij de technische recherche. Hij kreeg genoeg van de “logge organisatie” en volgde een beveiligingsopleiding van enkele maanden bij ISP in Lelystad. Hij leerde omgaan met wettelijke beperkingen (zoals het verbod op vuurwapenbezit) door politie en justitie, hoe dreiging te analyseren, hij leerde hoe je geavanceerde kijk- en luisterapparatuur in kunt zetten en behaalde daarvoor een internationaal erkend diploma.

Zijn drie kinderen (de oudste is vijftien) beseffen nauwelijks wat voor werk hun vader doet. “Veiligheid is voor hen een moeilijk te begrijpen abstractie”, legt Mathot uit. Hij is soms lange tijd van huis. Zijn vrouw weet meer dan zijn kinderen over zijn werk, maar ook haar mag Mathot geen details vertellen over zijn klanten. Hij zegt dat zijn vrouw weinig moeite heeft met het onregelmatige en risicovolle werk van haar man. “Ze weet dat ook dit bedrijf risico's vermijdt door klussen niet aan te nemen als we zelf groot gevaar lopen”, zegt Mathot en volgens hem is dat geruststellend genoeg.

De 'persoonsbeveiliger' lijkt in niets op de breedgeschouderde patser met de zonnebril en holster. Wel gebruikt Mathot verrekijkers en microfoons en hij hoopt 'bedreigers' te ontmoedigen door zich soms pontificaal op te stellen als de beschermde persoon uit de auto stapt. “Maar het werk is niet flitsend, eerder slopend. Op tv staan ze nooit 16 uur op hun benen, terwijl je in het echt op je hotelkamer niet kunt slapen van de hitte, een droge keel hebt en heel even snel in de auto je broodje moet eten. Het is vrij eenzaam werk.” Hij gaat langs bij restaurants, hotels, kantoorgebouwen, vakantieadressen en familieleden waar zijn klant naar toe wil. “Ik beleef elke dag twee keer, één keer ter voorbereiding en één keer in het echt. Ik maak langere dagen dan mijn klant”, vertelt Mathot. De 'kick' zegt hij te krijgen van de uitdaging om zonder opvallend in de weg te lopen gevaar te elimineren.

Mathot komt bij de rijkste Nederlanders over de vloer. Slaman vertelt dat de dreiging veelal met geld te maken heeft. “We krijgen bijvoorbeeld nogal eens te maken met ontvoeringen waarbij veel losgeld kan worden gevraagd. En veel bedreigingen komen voort uit financiële conflicten. Rijke mensen zijn de mensen die veel te verliezen hebben. Onze klanten zijn niet onbemiddeld”, zegt Slaman. Bij een 'polis' gaat het volgens de directeur “toch al gauw om tienduizenden guldens”.

Volgens Slaman weten maar weinig klanten waaraan ze beginnen. “De eerste paar dagen leeft de klant als God op aarde, want overal wordt voor gezorgd. Maar als een opdracht maanden gaat duren beseft de klant dat hij gast in eigen huis is. Als hij naar de wc gaat, zien wij dat keer op keer. En dat vindt niemand prettig.” Mathot: “Het is een inbreuk op iemands privéleven, je zit elkaar op de lip.”

    • Bas Czerwinski
    • Jelmer Krom