De liefde voor Feyenoord kent geen grenzen

ROTTERDAM, 5 APRIL. Ze zingen en zwaaien met z'n allen, ze zingen Nederlandstalige club- en strijdliederen als Hand in hand kameraden en Feyenoord, Feyenoord. Smartlappen en ballades beheersen de tribunes van De Kuip. Spontaner, sportiever, vrediger en vriendelijker kan het bijna niet in het grootste voetbalstadion van Nederland. Zo was de sfeer tegen Rapid Wien, zo zou het altijd moeten zijn wanneer Feyenoord speelt.

Maar zo knus is de sfeer niet altijd in het Rotterdamse stadion. Vaak heerst meer een stemming van hartstocht, van opwinding, van agressie, van vijandigheid, van diepgewortelde haat voor de tegenstander en eeuwige liefde voor het eigen elftal. Dan kookt en kolkt De Kuip, zoals het hoort te leven in een voetbalstadion waar een volksclub woont. Een gierende arena waar de bezoekende club met angst en beven naar toe gaat.

De liefde voor Feyenoord kent geen grenzen. Zonder supporters is Feyenoord ondenkbaar. Zonder hun volgelingen spelen de voetballers minder enthousiast, minder geïnspireerd en minder agressief. Andere clubs zien Feyenoord en zijn aanhang vaak met argwaan op bezoek komen. Wanneer Feyenoord op bezoek komt, staat er wat te gebeuren. Dat weten ze in stad en land, in heel Europa intussen.

Iedereen die Feyenoord volgt noemt zich een aanhanger, maar niet iedereen is een supporter. Zoals andere clubs hun populariteit danken aan opportunistische feestgangers, zo dankt Feyenoord zijn slechte naam aan opportunistische vechtersbazen. Jongens en jonge mannen die de gelegenheid te baat nemen om hun frustratie, hun verveling en hun agressie jegens de samenleving te ventileren. Waarom vooral Feyenoord deze jongeren aantrekt is een vraag voor sociologen en massapsychologen. Duidelijk is dat Feyenoord er geen raad mee weet. Vermijdingsgedrag in de vorm van ontkenning, relativering en de schuld aan een ander geven, heeft het probleem met de supporters in elk geval niet kunnen oplossen.

Binnen de stadions blijft het oproer op een paar speelse racistische spreekkoren na nog binnen de perken, maar erbuiten hebben aanhangers zich in binnen- en buitenland ernstiger misdragen. Eerder dit seizoen werden voor, tijdens en na uitwedstrijden tegen Everton en Borussia Mönchengladbach vernielingen aangericht door volkomen doorgedraaide en gedrogeerde meelopers van Feyenoord. De naam Feyenoord is zodanig besmet dat uitsluiting van Europese toernooien dreigt en dat al geen kaarten mogen worden verkocht aan Feyenoord-supporters die de wedstrijd Rapid Wien-Feyenoord willen bezoeken.

Het verhaal gaat dat in Wenen inmiddels 3.000 kaarten in handen van Feyenoord-aanhangers zijn gekomen. Langs illegale weg, wordt verondersteld. Duidelijk is weer hoe inventief voetbalgekken en handelsgeesten zijn en hoe naïef voetbalbestuurders. Er is niemand die een bezitter van een kaartje de toegang kan weigeren, zeggen ze in Wenen. En dat zegt ook Feyenoord-voorzitter Van den Herik. Gemengde gevoelens spelen door zijn hoofd. Drieduizend Feyenoord-supporters in het Ernst Happel-stadion zijn welkom wanneer het om kwalificatie voor de bekerfinale gaat, maar wat voor een supporters zullen dat zijn?

Er hoeven maar kleine ongeregeldheden met Feyenoord-aanhangers te zijn en Feyenoord wordt als Europa-Cupdeelnemer geroyeerd. Dan is een finale in Brussel uit den boze. Vandaar die vriendelijke stemming in De Kuip. “Iedereen houdt van Feyenoord”, riep de stadionomroeper. “Pas op, want Feyenoord wordt nadrukkelijk in de gaten gehouden.” En: “Zorg dat je later tegen je kinderen kunt zeggen: Ik was erbij, toen Feyenoord in De Kuip van Rapid Wien won.”

Vijf minuten nadat de wedstrijd was begonnen, vijf minuten nadat de Nederlandstalige strijdliederen waren verstomd, vloog er een vol bierblikje over het hek naar het Weense strafschopgebied. In het vak waar de werper van het projectiel zich bevond onstond een vechtpartij tussen Feyenoord-supporters. Een vorm van sociale controle die binnen vijf minuten de rust en de vrede herstelde. Zo had een cabaretier het in de Feyenoord-krant misschien wel bedoeld. Zo kan het ook. Daarom riep de stadionomroeper na afloop waarschijnlijk ook: “Feyenoord-supporters bedankt. Zo hoort het.”

    • Guus van Holland