Chirac zegt in Beiroet Libanon alle steun toe

BEIROET, 5 APRIL. De Franse president, Jacques Chirac, heeft gisteren in Beiroet onderstreept dat hij niet zal rusten voor Libanons soevereiniteit over zijn hele grondgebied zal zijn hersteld. Zowel het Israelische als het Syrische leger zijn nu nog in delen van Libanon oppermachtig. Tevens zegde hij Frankrijks steun toe bij de wederopbouw van Libanon.

Chirac is het eerste Westerse staatshoofd dat een officieel bezoek brengt aan Libanon sinds de Libanese burgeroorlog (1975-1990). Frankrijk heeft altijd een speciale band onderhouden met Libanon, dat tot 1943 een Frans protectoraat was, en met name met de Libanese christenen. Na 1943 had nog geen Franse president Libanon bezocht.

Chirac onderstreepte gisteren kort na zijn aankomst in een toespraak tot het Libanese parlement dat Frankrijk “niet zal ophouden te werken voor een rechtvaardige en alomvattende vrede in de regio. Een vrede die uw land herstelt in zijn volledige soevereiniteit, over zijn hele grondgebied.” “Elke vrede die u niet vrijelijk kunt onderschrijven en die uw soevereine rechten niet erkent, zal een verloren vrede zijn.” Het parlement gaf hem een staande ovatie: zelfs parlementariërs van het fundamentalistisch-shi'itische Hezbollah stonden op om te klappen.

Een vredesovereenkomst met Israel, die overigens op dit moment niet onmiddellijk ophanden lijkt, zal zonder twijfel terugtrekking van de 1.000 Israelische militairen uit Zuid-Libanon meebrengen. De aanwezigheid van de circa 30.000 Syrische militairen is echter een heel andere zaak. Veel Libanezen vrezen dat Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent, een permanente bezetting beoogt.

Op een banket ter ere van Chirac veroordeelde de Libanese president Elias Hrawi met kracht de Israelische bezetting van Zuid-Libanon. Hij rechtvaardigde tegelijk zijn pro-Syrische politiek. Hrawi zei dat deze volledig het resultaat is van de Israelische weigering gehoor te geven aan resolutie 425 van de Veiligheidsraad, die in 1978 de onmiddellijke ontruiming van Zuid-Libanon eiste. (Reuter, AP, AFP)