Celstraffen geëist tegen smokkelaars sigaretten

ROTTERDAM, 5 APRIL. Officier van justitie C. de Beaufort heeft donderdag voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen drie leden van een bende sigarettensmokkelaars. In vier maanden tijd verdiende de groep 280 miljoen gulden door het niet afdragen van invoerrechten, accijns en btw. Eind 1993 smokkelden de bendeleden, onder wie Italianen, Nederlanders en een Spanjaard, 125 vrachtwagens met rookwaar van Rotterdam naar Italië en Spanje.

Een poging van Justitie om de hoofdverdachte, een in Zwitserland wonende 51-jarige Italiaan, in handen te krijgen is gestrand. De Zwitserse autoriteiten willen hem niet aan Nederland uitleveren, omdat het gaat om een fiscaal delict. De Italiaan leidde de omvangrijke organisatie vanuit Zwitserland.

Tegen de bedrijfsleider van de bende in Nederland, een 45-jarige in Oostenrijk wonende Italiaan, eiste het OM donderdag bij verstek 4,5 jaar cel. Dit bendelid, dat kantoor hield in het Rotterdamse Hiltonhotel, organiseerde de transporten.

Voor het aandeel van een transporteur uit Leimuiden vroeg de officier bij verstek 1,5 jaar cel en een boete van 50.000 gulden. Een 39-jarige vrouw uit Spijkenisse, eigenares van een transportbedrijf, verdient volgens het OM een celstraf van 2,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Als enige verdachte was zij in de rechtszaal aanwezig. Tegenover rechter C. Nunnikhoven verklaarde de vrouw tot haar daden te zijn gekomen omdat haar man het haar opdroeg. “Ik heb er toen niet bij nagedacht, dat het niet in orde was”, hield zij de rechtbank voor. De transporteurs kregen 20.000 gulden per afgeleverde vracht.

De smokkelaars haalden de sigaretten op in Rotterdam met legale douanepapieren. Hierop stond dat de rookwaar was bestemd voor Marokko. In België en Luxemburg maakten handlangers de vrachtwagens open en kwamen de sigaretten achter dekladingen in kleinere wagens terecht. De ladingpapieren van de sigaretten gingen vervolgens terug naar het expeditiebedrijf in Rotterdam. Dat liet de formulieren door een Spanjaard voorzien van valse douanestempels. Daaruit moest blijken dat de lading sigaretten de Europese Unie via Spanje had verlaten. Vervolgens stuurde de expediteur de formulieren naar de douane voor afmelding. (ANP)