België: Brits kalf vrij voor de handel

BRUSSEL, 5 APRIL. De Belgische minister van landbouw, Karel Pinxten, heeft besloten 27.000 Brits kalveren vrij te geven voor de handel. Op de kalveren was vorige week beslag gelegd, na berichten uit Groot-Brittannië dat de daar heersende 'gekke koeienziekte' mogelijk overdraagbaar is op mensen.

Volgens minister Pinxten is er geen enkele reden “om de dieren af te slachten en om het wat overhaaste besluit van mijn Nederlandse collega te volgen.” De Nederlandse minister Van Aartsen besloot 64.000 in Nederland verblijvende kalveren te ruimen. Voor de vernietiging, die zo'n 55 miljoen gulden gaat kosten, krijgt Nederland 20 miljoen gulden steun van de Europese Unie. Van Aartsen kreeg deze toezegging tijdens een landbouwraad begin deze week in Luxemburg. Minister Pinxten besloot het bewarend beslag op te heffen, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het risico op besmetting. “Er is geen enkele rationele aanwijzing om die dieren niet vrij te geven”, aldus de minister tegenover het dagblad De Standaard. “Er is in België nog geen enkel geval van gekke koeienziekte vastgesteld. Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat de dieren een risico vormen. De Europese ministerraad vraagt ook niet aan de Britten om de kalveren op te ruimen.”

Het Franse ministerie van landbouw maakte gisteren bekend dat orgaanvlees van Franse runderen die zijn geboren voor 31 juli 1991 uit voorzorg niet beschikbaar zal komen voor menselijke en dierlijke consumptie. Dit in afwachting van aanvullende wetenschappelijke informatie. Het gaat om ruggemerg, hersenen, milt, amandelen, zwezerik en ingewanden. Minister Vasseur (landbouw) wil op deze wijze rekening houden met aanbevelingen van een groep deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat niet om grote hoeveelheden orgaanvlees, omdat de meeste runderen voor hun vijfde jaar worden geslacht.

Parijs heeft nog niet beslist over het al dan niet vernietigen van Britse kalveren, aldus een functionaris van het ministerie van landbouw. Minister Vasseur sprak gisteren over een “geleidelijke slachting net als dieren die zijn bestemd voor het abattoir”. (AFP, Reuter)