Anna Best

T/m 28 april in Casco, Oudegracht 366, Utrecht, wo t/m zo 13-17u30.

Pompstations zijn geliefde verblijfplaatsen van Anna Best (Londen 1965), speciaal die van Texaco. 's Nachts tenminste als het rode neon wenkt en de witte ster van het logo twinkelt. Best, die onlangs twee jaar studie aan de Rijksacademie afsloot, toont nu in Casco onder de titel Texaco Love een roadmovie over een autotocht langs diverse van deze pompstations in Nederland. Vanuit pluche bioscoopstoeltjes kan het publiek de sfeervolle nachtelijke opnames bekijken, van de 24 uur per etmaal geopende Star Market vol snoep en ijs en het streng beveiligde betaalloket, of verblind raken door 'zwemmende' neonkleuren. Autoradiomuziek geeft het geheel een get-moving gevoel.

Bij de expositie is een krantje uitgegeven, gesponsord door Texaco, waarin allerlei bespiegelingen zijn afgedrukt en een prijsvraag: 'What have love and petrol got in common?' Aan de wand hangen relikwieën van bezoekjes aan de pompstations (onder andere een ijswikkel in stervorm) en zijn aanstekers, asbakken en vlaggetjes met het logo van het uit Texas afkomstige concern. Toch is Best's project geen business-art maar eerder consumer-art. Onder het motto 'Wherever you go, go Texaco'.

    • Renée Steenbergen