Algerijnen praten over nationale verzoening

PARIJS, 5 APRIL. De Algerijnse president Liamine Zéroual heeft meer dan 50 politici, zowel van regerings- als van oppositiezijde, en invloedrijke persoonlijkheden uitgenodigd voor nationale verzoeningsgesprekken die morgen in het presidentieel paleis in Algiers beginnen.

Volgens de officiële Algerijnse media blijven radicale fundamentalisten van de besprekingen uitgesloten, en dan niet alleen leidende vertegenwoordigers van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS) maar ook politici met lossere banden met deze groep, die Zéroual eerder wel heeft proberen te paaien. Het overleg vormt het vervolg op de presidentsverkiezingen van 16 november, die uitliepen op een overwinning voor het regime. Sindsdien had Zéroual nog geen politieke initiatieven getoond.

“De staat heeft zijn houding veranderd en zal niet langer consideratie tonen met de misdadigers die geen plaats hebben in het Algerije van morgen”, aldus Abdelkader Bensalah, voorzitter van de Nationale Overgangsraad, een soort parlement. “Het terrorisme werd 16 november verslagen, omdat het volk sprak en omdat zijn wortels binnen en buten het land verdroogden.”

Bensalahs woorden suggereerden dat Zéroual denkt een consensus te kunnen bereiken zonder het FIS, waarmee de regering de afgelopen jaren wel degelijk contacten heeft onderhouden. Deze contacten hebben echter, voorzover bekend, niets opgeleverd.

Door de overwinning op 16 november is de positie van de Algerijnse regering in het buitenland aanzienlijk verbeterd. De Verenigde Staten hebben vorige maand voor het eerst sinds jaren weer een hoge vertegenwoordiger naar Algiers gestuurd, en ook andere Westerse landen hebben de contacten hersteld. Grote oliemaatschappijen haasten zich tot regelingen met Algiers te komen.

Tegelijkertijd echter blijven gewapende moslim-extremistische groepen in het land toeslaan. Herhaaldelijk vallen doden bij bomaanslagen. Er is nog geen nieuws over een groep Franse monniken die een week geleden in Algerije werd ontvoerd. Gisteren werden nog vier moslim-extremisten door de politie gedood die zich in een appartement vlakbij het presidentieel paleis hadden verschanst. (Reuter, AFP)