Aandelenkoersen van Wall Street licht omlaag

ROTTERDAM, 5 APRIL.De effectenbeurs van New York is gisteren iets lager gesloten. Het Dow Jones-industrial koersgemiddelde van de 30 belangrijkste fondsen daalde met 6,86 punten tot 5.682,88.

Wall Street is op Goede Vrijdag gesloten. Gisteren was er sprake van een rustige handel, de omzet kwam uit op 384 miljoen aandelen. De cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse werkloosheid - die later vandaag worden gepubliceerd - worden desondanks met spanning tegemoet gezien. Een maand geleden gaven de nieuwe werkloosheidscijfers aanleiding tot lichte paniek op de financiële markten in de Verenigde Staten.

Er wordt in de VS vandaag beperkt gehandeld in obligaties. De aandelenbeurs kan pas tweede Paasdag reageren.

De beursintroductie van Lucent Technologies, dat onlangs is afgesplitst van telecomgigant AT&T, bracht gisteren leven in de brouwerij. De koers van het aandeel sloot ruim boven de uitgifteprijs.

De verkoop van 17,6 procent van het aandelenkapitaal van Lucent leverde ruim drie miljard dollar op en was daarmee de grootste beursintroductie op Wall Street aller tijden.

In afwachting van de Amerikaanse cijfers was het vanmorgen rustig op de Europese valutamarkten. De dollar noteerde omstreeks het middaguur iets lager op 1,6536 gulden in vergelijking met 1,6545 aan het slot van de handel gisteren.

Op de effectenbeurs van Tokio steeg het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen met 224,68 punten (1,05 procent) tot 21.695,84.

De bezorgdheid over een eventuele rentestijging, die sinds eergisteren de koersen drukte, was wat verminderd.

De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag en aanstaande maandag gesloten. De AEX-index van belangrijkste aandelen eindigde gisteren 2,58 punten hoger op 536,93.

Océ-van der Grinten, Heineken, Akzo en Koninklijke Olie waren in trek. Alleen Getronics eén van de sterkst gestegen aandelen in de afgelopen maanden, moest opnieuw inleveren. De winstnemingen van afgelopen woensdag hielden niet aan. “Deze beurs is me meegevallen als je ziet dat we naar het weekeinde gaan”, aldus een handelaar.

Ook de financiële markten elders in Europa, in Hong Kong, Australië Songapore en Zuid Korea blijven vandaag dicht. De beurs van New York is maandag open, die van Tokio niet.