Zege Juve na rode kaart Nantes

ROTTERDAM, 4 APRIL. Het grootste applaus in stadion Delle Alpi steeg op toen de uitslag in Amsterdam bekend werd. De supporters van Juventus bleken verguld met de nederlaag van Ajax tegen Panathinaikos. Hoe makkelijker de tegenstander in de finale van de Champions League, hoe meer kans de fans uit Turijn hun idolen geven. Dat Juventus na de 2-0 zege op Nantes zelf met één been in de finale staat, werd gisteravond niet in twijfel getrokken door de luid zingende tifosi.

In de eerste helft wees nog niets op een goede uitgangspositie voor de thuisclub. De Italiaanse kampioen speelde steriel en voorspelbaar. Zonder topscorer Ravanelli leek de aanvalslinie te licht. FC Nantes speelde verdedigend en schroomde niet, zoals het een Franse topclub betaamt, af en toe zeer stevig in te grijpen.

Juventus kreeg in de eerste helft slechts één grote kans toen aanvoerder Vialli met een wonderschone omhaal bijna doel trof. Keeper Casagrande van Nantes had goed zicht op de verrassende inzet van de 31-jarige vedette, die met zijn rechtervoet diagonaal inschoot. Casagrande redde met de vingertoppen.

Aan het eind van de eerste helft kreeg Nantes de rekening gepresenteerd voor het veel te harde spel. De Engelse scheidsrechter Gallagher gaf verdediger Carotti een tweede gele kaart, waardoor Juventus nog voor de rust met een numerieke meerderheid te maken kreeg. Het leidde in de tweede helft tot een groot veldoverwicht voor de thuisclub en veel goede kansen.

De Fransen kwamen met tien spelers nauwelijks meer over de middenlijn. In totaal zou Nantes zeven gele kaarten incasseren van de goed leidende scheidsrechter Gallagher. Behalve de geschorste Carotti zal ook Le Dizet de terugwedstrijd in de stad aan de Loire moeten missen.

In de 50ste minuut maakte Vialli zijn eerste treffer in de Champions League. De kaalgeschoren aanvaller verlengde een kopbal van veteraan Vierchowod, die een corner van Jugovic richting doel had gekopt: 1-0. Tien minuten later was de Serviër opnieuw gevaarlijk met zijn wegdraaiende hoekschop. Ditmaal kopte Porrini tegen de paal, Padovano schoot de terugspringende bal in kansrijke positie hoog over.

Halverwege de tweede helft vergrootte Jugovic de voorsprong. Hij schoot de bal van circa twintig meter in de bovenhoek: 2-0. In het resterende deel van de ongelijke strijd kreeg Juventus nog een paar aardige kansen om de return tot een formaliteit te maken. Spelverdeler Del Piero en aanvaller Padovano waren niet gelukkig met hun acties voor het Franse doel. Ook Lombardo, ingevallen voor Di Livio, wist doelman Casagrande niet meer te passeren.

Coach Lippi van Juventus toonde zich na afloop teleurgesteld over de gemiste mogelijkheden. “Misschien hadden we in de slotfase meer risico moeten nemen. Nu is de kans dat we de finale bereiken hooguit 51 procent.” Lippi beseft welk enthousiasme het publiek in een Frans stadion teweeg kan brengen. Twee weken geleden zorgde Bordeaux voor een geweldige verrassing door in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi een 2-0 nederlaag bij AC Milan met een 3-0 thuiszege goed te maken.

Mocht Juventus geleerd hebben van de zelfoverschatting bij Milan, dan bereikt de 'Oude dame' voor de vierde maal in de geschiedenis van de club de finale van het Europa Cup 1-toernooi. In 1973 verloor Juve de eindstrijd van Ajax en in 1983 van Hamburger SV. Pas in 1985 veroverde de roemruchte club de belangrijkste internationale voetbalbeker. Nadat 39 Italiaanse supporters waren omgekomen bij het drama in het Brusselse Heizel-stadion, wonnen de Italianen met 1-0 van Liverpool.

De finale van 1996 wordt op 22 mei gespeeld in het Olympisch Stadion van Rome.