VS bepleiten harde straf voor Soedan

NEW YORK, 4 APRIL. De Verenigde Staten willen een voorstel tot sancties tegen Soedan, dat op dit ogenblik circuleert in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, een harder karakter geven.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, zei gisteren op een persconferentie in New York dat zij de andere landen van de Veiligheidsraad bewijzen had overhandigd van de betrokkenheid van Soedan bij terroristische activiteit om andere landen te destabiliseren. Volgens haar is het noodzakelijk “een zeer duidelijke en zeer krachtige” boodschap te zenden aan het moslim-fundamentalistische regime in Khartoum. Het nu circulerende sanctievoorstel - dat diplomatiek isolement van Soedan beoogt - dreigt “een signaal van zwakte” aan Khartoum te zenden, vindt zij.

Niet bekend

Soedan heeft nog steeds geen gehoor gegeven aan twee eisen van de Veiligheidsraad op 31 januari. De eerste betreft uitlevering van drie moslim-extremisten die worden gezocht in verband met een mislukte aanslag op de Egyptische president Mubarak in Ethiopië. Daarnaast moet Soedan alle steun staken voor pogingen tot destabilisatie van andere landen vanaf zijn grondgebied. De raad had Soedan twee maanden de tijd gegeven om de resolutie uit te voeren.

Volgens Albright gaan de VS met Egypte en Ethiopië werken aan een “zo hard mogelijk” sanctievoorstel. De VS zelf zien Soedan - evenals met name Iran en Libië - als bron van internationaal terrorisme en hebben eerder al eenzijdig maatregelen genomen. Zo staat Soedan (met Iran en Libië) op de zwarte lijst van landen die internationaal terrorisme steunen en heeft Washington al zijn diplomatieke vertegenwoordigers uit het land teruggetrokken. (AFP)