Vrijspraak Hof van verdachte balpenzaak

DEN HAAG, 4 APRIL. Het Haagse gerechtshof heeft vandaag de 26-jarige Leidse student Jim T. vrijgesproken van moord op zijn moeder. Het hof acht niet bewezen dat T. zijn moeder met een kruisboog een balpen in het oog heeft geschoten. De procureur-generaal had tegen de man vijftien jaar geëist.

In deze strafzaak zijn door het openbaar ministerie vijf mogelijke scenario's genoemd. Zelfdoding, een kruisboogschot, een valtrauma, een kruisboogschot gevolgd door een val en een kruisboogschot gevolgd door een duw van de balpen verder in het hoofd. Deskundigen hebben op verzoek zowel van de verdediging als van het openbaar ministerie schiet- en valproeven uitgevoerd. De verdediging heeft de uitkomsten van deze proeven gepresenteerd als bewijs dat het slachtoffer niet anders dan door een val om het leven kan zijn gekomen.

Volgens het hof zijn deze proeven naar “aard, aantal en reikwijdte te beperkt” geweest om onomstotelijk te kunnen vaststellen dat het slachtoffer nìet door een misdrijf om het leven is gekomen. Daarvoor zou een groter aantal proefnemingen nodig zijn, zo stelt het hof.

Voor het hof heeft de procureur-generaal ook gewezen op de verklaring van de voormalige therapeute van T. Deze anonieme getuige heeft verklaard dat Jim haar heeft verteld dat hij zijn moeder “volgens plan met een kleine kruisboog - waarmee hij had geoefend - een voorwerp in het oog heeft geschoten”. Hoewel de therapeute aanneemt dat haar vroegere cliënt heeft gehandeld zoals hij haar heeft verteld, zo stelt het hof in het arrest, “kan zij blijkbaar het tegendeel niet volledig uitsluiten”.

De Amsterdamse advocaat C. Raymakers van Jim T. zei vanmorgen de balpenzaak als een teken van “veramerikanisering” van het strafrecht te zien. “Het OM lijkt niet geïnteresseerd in de waarheid, maar alleen in een veroordeling.” De vader van Jim sprak over een “heksenjacht” van de politie en het openbaar ministerie. Tegen de psychotherapeute zijn door de vader van Jim T. verschillende klachtenprocedures aangespannen.

Jim T. was niet ter zitting aanwezig.