Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Eten en Drinken

THE KITCHEN CLUB

Restaurant Kitchen Club, 30 Prince Street, New York. Open di-vrij voor lunch en diner. Za-zo alleen diner. Ma gesloten. Tel. (212)274-0025.

Eten in New York Het menu van de Kitchen Club is huiselijk, maar ook exotisch en kunstzinnig, Hollands maar ook Japans. Marja Samson, de eigenaresse, serveert er “wat mensen lekker vinden als ze bij je komen eten”. Het restaurant is klein (32 stoelen), het menu bescheiden. Zo vind je er als voorgerecht bijvoorbeeld een 'Ongewoon lekkere kippesoep', maar er is ook 'Hollandse gerookte paling met komkommergarnituur' en 'Wortel-gembersoep'. Er staan kerstboompjes met verlichting, aan de muur veel foto's, sommige door Samsom gemaakt, andere van haar, geaccentueerd door grote en kleine lijsten die soms ook spiegeltjes bevatten. Verder hangen er Japanse maskers en branden er kaarsen in kleurige kandelaars.

Samson zat in Amsterdam op de Rietveld Academie en trad op in De Appel. Als scholiere woonde ze een jaar in de Verenigde Staten, in het kader van een uitwisseling. In 1975 kwam zij een tijdje naar New York maar pas enkele jaren later ging ze er wonen. Ze maakte super-8-filmpjes en foto's. Door een toeval begon ze voor anderen, onder wie beroemde mensen zoals de Rockefellers, te koken. “Dan ben je een soort huisslaafje”, zegt Samsom. “Vrienden en kennissen uit de kunstwereld van een paar jaar eerder waren nu opeens de gasten van de mensen door wie ik ingehuurd werd.” Daar liet ze zich echter niet door uit het veld slaan want ze wilde zichzelf in New York kunnen bedruipen.

Ze ging verder met catering en bedacht de Kitchen Club, die een dag per week open was. Wie wilde komen eten, belde op, hoorde het menu op een antwoordapparaat en reserveerde een plaats. Zo werd je lid. In 1989 begon ze serieus naar een ruimte voor een restaurant te zoeken. De Kitchen Club bevindt zich nu vlakbij het artistieke centrum Soho, zonder in de overdaad van boetiekjes en galerieën verloren te gaan. Samson stopte zelf in het begin “al gauw 70 tot 80 uur” in haar restaurant, waar nu zeven mensen full- of part-time werken. Er komen wel Nederlanders eten, maar opvallend genoeg ook veel Japanners. Samsons kookideeën komen uit “de huishoudelijke keuken”. Ze heeft zichzelf geleerd Nederlandse en Japanse bereidingswijzen te combineren en daar op te variëren. Nieuwe ideeën doet ze op tijdens vakanties in Frankrijk of Japan (waar haar echtgenoot vandaan komt). De invloed van dat land is tot diep in het menu doorgedrongen. Als hoofdgerechten zijn bijvoorbeeld een 'Box Dinner' te krijgen maar ook 'Soba met champignons'. Er staat relatief veel vis op het menu, op zeer speciale manieren bereid.

Het menu verandert per seizoen. In de winter wildbraad en champignons, in de lente lichte soepen en in de zomer meer salades, want van het belang van gezond eten is zij zich zeer bewust. Natuurlijk gaat ze zelf ook uit eten in New York omdat dat altijd leuk is en zelf elke dag koken vermoeiend. Of ook om de concurrentie in de gaten te houden? “Nee, concurrentie zie ik niet want niemand doet het zoals ik.”