Russen laten Fokker wachten

AMSTERDAM, 4 APRIL. De Russen die de vliegtuigbouwer Fokker wilden kopen, vertrekken donderdag weer naar hun moederland. Vooralsnog onverrichter zake, zo verklaarde een woordvoerder van Fokker. “We hebben niet de verwachting dat we op korte termijn tot definitieve conclusies kunnen komen. Het gaat langer duren om te kijken of we iets kunnen optuigen.”

De vliegtuigbouwers Toepolev en Jakovlev wilden al deze week tot zaken komen, maar zij hebben de curatoren niet van hun plannen kunnen overtuigen. “Er zijn nog een heleboel onduidelijkheden en onzekerheden”, aldus de woordvoerder.

Vooral over de financiële slagkracht van de Russen bestaan twijfels. Toepolev en Jakovlev beriepen zich eerder op een kredietgarantie van de Russische overheid van f 360 miljoen. Betrokkenen wijzen erop dat de delegatie geen enkel stuk heeft kunnen overleggen, waaruit deze garantie zou blijken.

“Kortom, de curatoren hebben nog een hoop vraagtekens. Maar het is ze wel gebleken dat de Russen geïnteresseerd en enthousiast zijn”, aldus de woordvoerder.

De delegatie uit Moskou heeft twee dagen in Nederland gesprekken gevoerd. Zij is de enige die - hoe onduidelijk dan ook - een concreet overnameplan heeft gepresenteerd. Andere partijen, zoals een combinatie van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, Samsung en Saab, hangen nog wel boven de markt, maar hebben geen concrete voorstellen ingediend. (ANP)