Lagere produktie Duitse industrie voorspeld

MÜNCHEN, 4 APRIL. De economische terugslag in Duitsland zal dit jaar leiden tot een produktiedaling van ongeveer 2 procent in de verwerkende industrie. Dit voorspelt het IFO-instituut voor economisch onderzoek in München. Vorig jaar vertoonde de produktie nog een groei van 3 procent. “Remmende invloeden hebben sinds het midden van het afgelopen jaar de overhand gekregen”, aldus het instituut in een gisteren gepubliceerd rapport. Tot de tweede helft van dit jaar valt geen verbetering te verwachten. Het consumentenklimaat is de laatste tijd verslechterd. De netto-inkomens stijgen weliswaar, maar de Duitsers zijn terughoudend met uitgaven door onzekerheid wegens de groei van de werkloosheid en de bezuinigingen op de sociale voorzieningen. De machinebouw zal dit jaar dank zij een redelijke orderportefeuille nog wel een productiegroei laten zien van 1 procent, maar in de meeste andere sectoren gaat het omlaag. De vermindering zal 2 procent bedragen voor de elektrotechniek, 2 à 3 procent voor de chemische industrie en zelfs 6 à 7 procent voor de staalindustrie. Ook de produktie van consumentengoederen zal waarschijnlijk afnemen, aldus het instituut. De groei van de autoproduktie zal flink verminderen van ruim 9 procent in 1995 tot nog maar 4 procent dit jaar. (DPA, KRF)