Franse bankbiljetten zijn veel te duur

PARIJS, 4 APRIL. In Frankrijk dreigt een tekort aan bankbiljetten door een staking bij de drukkerijen van de Banque de France. De centrale bank wil 800 man ontslaan, omdat de produktie van geld veel te duur is vergeleken met andere Europese landen.

Het conflict sluimert al geruime tijd. Gouverneur Jean-Claude Trichet van de Banque heeft extern advies ingeroepen en de conclusie blijft onomstotelijk: bij de verschillende vestigingen van de bank in Frankrijk is de produktiviteit te laag, er werken te veel mensen en de kwaliteit van het werk schiet tekort. Van de recent uitgegeven biljetten van 500 en 50 franc werden misdrukpercentages genoteerd van 30 tot 50 procent.

De vakbonden zijn van mening dat “de sociale dialoog totaal vastgelopen” is bij de centrale bank. In drie produktie-vestigingen wordt vanaf 28 maart gestaakt. Begin deze week heeft het personeel de directeur van de fabriek in Chamalières 24 uur gegijzeld. Voor vandaag hebben de bonden bij de hele bank opgeroepen tot 'actieve staking'. De directie heeft al diverse concessies gedaan, zoals uitstel van echte ontslagen tot het jaar 2000.

De logica van de rationalisatie bij de BdF wekt het meeste wantrouwen bij de bonden. Wil Frankrijk de concurrentie aankunnen dan zullen nog eens 600 banen moeten verdwijnen, naar de vakbeweging vreest ten koste van de nationale deskundigheid op dit gespecialiseerde en symbolisch gevoelige gebied. De kosten van het drukken van één bankbiljet zijn in Frankrijk 38 cent. Ter vergelijking: Duitsland 23 cent, Nederland 20 cent, Groot-Brittannië 13 cent en Zwitserland 10 cent. De directie wil minstens naar het Duitse niveau, om enige kans te maken op gelddrukorders van de toekomstige Europese centrale bank.