Ex-SS'er verdedigt bloedbad

ROME, 4 APRIL. Erich Priebke, de voormalige SS-kapitein die betrokken was bij een massamoord in Rome, wijst iedere schuld daarvoor af. Op een hoorzitting gisteren zei hij dat hij slechts orders had opgevolgd en dat de executie van 335 Italianen in maart 1944 een “legitieme represaille” was op een aanslag door het verzet, waarbij 33 Duitse soldaten werden gedood.

De zaak tegen Priebke wordt behandeld door de militaire justitie. Een 'rechter van vooronderzoek' is gisteren begonnen aan een hoorzitting om vast te stellen of het tot een proces moet komen tegen Priebke. De 83-jarige voormalige SS-er werd vorig jaar door Argentinië uitgeleverd aan Italië.

Priebke heeft verteld dat hij zelf twee mensen heeft doodgeschoten. Maar hij ontkende dat hij een leidende rol heeft gehad bij het opstellen van de lijst van mensen die moesten worden geëxecuteerd. “De vergeldingsactie was volslagen legitiem,” zei Priebke. “Het was een directe order van de Führer en als we niet zouden hebben gehoorzaamd, zouden we zelf zijn gedood. Als je er nu over denkt is het iets vreselijks, maar indertijd kon je niet anders doen.”

Een advocaat voor familieleden van de slachtoffers, Pietro Nicotera, vertelde dat Priebke heeft gezegd dat de zaak jarenlang als een steen op zijn hart heeft gelegen. Een collega voegde daaraan toe dat Priebke zijn condoleances heeft aangeboden.

Veel familieleden hebben zich boos gemaakt over de uitspraak van Priebke dat de eigenlijke schuldigen de mensen van het Romeinse verzet zijn geweest die op 23 maart 1944 een bomaanslag pleegden waarbij 33 Duitse soldaten werden gedood. “Als die niet waren gedood, zou er nooit een represaille zijn geweest,” zei Priebke. Een paar uur later besloot de SS na overleg met Berlijn voor iedere dode Duitser tien anderen te doden. Tot de mannen en jongens die werden meegenomen uit de gevangenis Regina Coeli en het SS-hoofdkwartier in Rome of in hun eigen woning werden opgepakt, behoorden 75 joden. Ze werden met vrachtwagens naar een grot aan de via Ardeatina gebracht en daar in groepen van vijf doodgeschoten met een kogel in het achterhoofd. Het is nooit duidelijk geworden waarom er 335 in plaats van 330 mensen zijn gedood.

In de hoorzitting heeft Priebke een verklaring voorgelezen dat hij nooit antisemiet is geweest en dat de beste vriendin van zijn vrouw joods was. Uit protest tegen deze uitspraken is een aantal familieleden van de slachtoffers weggelopen uit de rechtszaal.

    • Marc Leijendekker