EU bekijkt tol Wenen

BRUSSEL, 4 APRIL. De Europese Commissie gaat officieel onderzoeken of Oostenrijk met zijn hoge toltarieven op de Brennerpas de EU-regels overtreedt. De regering in Wenen krijgt ondertussen twee maanden de tijd om de tol aan te passen. Laat Oostenrijk alles bij het oude, dan schakelt Brussel het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in. Oostenrijk trok begin dit jaar de tol voor de Brennerpas fors op. Deze verhoging loopt door tot en met 1997. Voor vrachtwagens kan de tol dan tot 500 procent zijn gestegen, in vergelijking met vorig jaar. Vooral Nederlandse transporteurs, die veel lading vanuit Rotterdam vervoeren naar andere delen van Europa, ondervinden hiervan de nadelen. Direct op de aankondiging van Oostenrijk om de tol te verhogen verstuurde Kinnock al een protestbrief. (ANP)