Chips

'Zoals iedere freelancer verkoop ik alleen een eenmalig publicatierecht', schrijft Rik Smits in zijn Chips rubriek van 21 maart. Dat blijkt een probleem voor uitgevers die niet willen betalen, of niet genoeg willen betalen voor de 'herpublicatie' in digitale vorm van eerder op papier afgedrukte stukjes (die vaak al digitaal ontstaan en aangeleverd zijn), begrijp ik uit Smits relaas. 'Als een krant of tijdschrift zich op Internet begeeft, gebeurt dat uiteindelijk maar om een reden: er valt geld mee te verdienen', vervolgt Smits, die volgens eigen zeggen zelf de beroerdste niet is, zijn pleidooi voor een goede betalingsregeling. Onder de titel 'Freelancers sluitpost in cyberspace' publiceerde hij hetzelfde artikel overigens al eerder in Publiek Domein (uitgave van de Stichting Publiek, Wetenschap en Techniek), waarschijnlijk omdat zo'n (her-)publicatie nog altijd meer oplevert in financiële zin dan als de NRC het stuk in zijn digitale Web-archief hangt, zelfs als dezelfde prijs als voor de oorspronkelijke publicatie betaald werd. Laat de uitgevers maar rommelen met hun 'nieuwe media', zolang de prijs voor een paar ons verrijkte bits nog niet bepaald is, vaart de calculerende freelancer er voorlopig wel bij!

    • Freelance Journalist
    • Yvette Cramer