Blaskic betuigt zijn onschuld voor VN-hof

DEN HAAG, 4 APRIL. De Kroatische generaal Tihomir Blaskic heeft gisteren voor het VN-Tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië ontkend betrokken te zijn geweest bij misdaden tegen de menselijkheid in Bosnië. “Ik ben volledig onschuldig”, zei hij tot het hof.

Blaskic zou als stafchef van het Bosnisch-Kroatische leger hebben meegewerkt aan de moord op honderden Bosnische moslims in de Lasva-vallei in Centraal-Bosnië. Bovendien beschuldigt het tribunaal de 36-jarige generaal van het aanzetten tot dwangarbeid en de vernietiging van dorpen en huizen in het gebied.

Tijdens de zitting verklaarde de advocaat van Blaskic, Zvonimir Hodak, nog niet aan het werk te kunnen omdat hij niet de beschikking heeft over het bewijsmateriaal tegen zijn cliënt. De openbare aanklager, Eric Ostberg, verklaarde een maand nodig te hebben om het bewijsmateriaal te ordenen. In overleg met de president van het tribunaal, Antonio Cassese, is afgesproken 24 april een besloten zitting te houden om te bekijken of er voldoende materiaal voorhanden is. De verdediging heeft daarna tot 3 juni de tijd te reageren op de aanklacht.

De Kroaat meldde zich maandag vrijwillig bij het tribunaal in Den Haag, nadat eerder de internationale gemeenschap zware druk had uitgeoefend op de Kroatische regering mee te werken aan de uitlevering van verdachten van oorlogsmisdaden. Blaskic is de eerste van in totaal acht van oorlogsmisdaden verdachte Kroaten die zich voor het tribunaal komen verantwoorden.

Direct na zijn aankomst in Nederland vroeg Blaskic het tribunaal hem niet in de Scheveningse gevangenis op te sluiten, maar onder huisarrest te plaatsen. De president van het hof, Antonio Cassese, oordeelde gisteren dat het onrechtvaardig zou zijn als het tribunaal geen rekening zou houden met de wensen van iemand die zich vrijwillig had gemeld.

Aangezien de verdachte echter “jong en gezond” is en een gevaar kan opleveren voor de openbare orde in Nederland, kan er geen sprake zijn van huisarrest, oordeelde het tribunaal. Blaskic mag wel naar een ander onderkomen, maar het regime blijft hetzelfde als in de gevangenis. “Alleen de muren van de gevangenis veranderen”, aldus een woordvoerder van het tribunaal. De Kroaat moet eveneens opdraaien voor de kosten van zijn nieuwe onderkomen, zo'n zevenduizend gulden per dag. Over de huisvesting van Blaskic moeten het tribunaal en de Nederlandse regering nog overleggen.

Na afloop van de hoorzitting verklaarde de advocaat van Blaskic dat “sponsors en vrienden” van de generaal de kosten van diens huisvesting op zich zullen nemen. Hoewel er nog geen huis is gevonden, zei hij er zeker van te zijn “iets comfortabels” te kunnen vinden.