Arabische Emiraten kopen afgedankte fregatten van Defensie

DEN HAAG, 4 APRIL. Staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) heeft twee afgedankte fregatten van de Nederlandse marine verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Het ministerie van Defensie maakte dit gisteren bekend, na terugkeer van Gmelich Meijling uit het Midden-Oosten.

Met de levering is een bedrag van zeshonderd miljoen gulden gemoeid. Het ministerie ziet de transactie vooral als een opening voor de Nederlandse militaire industrie in het Midden-Oosten. Landen uit deze regio zijn zich na de Golfoorlog op grote schaal militair aan het versterken.

Verschillende staatssecretarissen van Defensie hebben de afgelopen zes jaar geprobeerd een 'voet tussen de deur' te krijgen om overbodig geworden materieel van de Nederlandse krijgsmacht aan landen als de Verenigde Arabische Emiraten te slijten. Gmelich Meijling bezocht de emiraten de afgelopen twee jaar zes keer.

Naast de levering van de twee Standaard-fregatten, de Hr.Ms. Piet Heijn (van 1981) en de Hr.Ms. Abraham Crijnssen (1983), behelst de overeenkomst ook het geven van de opleiding in Nederland voor de 140 bemanningsleden die voor elk fregat nodig zijn. In Abu Dhabi wordt een fregat deels nagebouwd om daarmee te oefenen in het omgaan met calamiteiten en in het nemen van beschermingsmaatregelen tegen chemische oorlogsvoering. Fregatten kunnen worden ingezet voor uiteenlopende taken als onderzeebootbestrijding of het beschermen van andere schepen.

Bij de verkoop van tweedehands materieel is ook het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. Daar stuitte de levering, die wordt getoest aan een achttal criteria van de Europese Unie, niet op bezwaren. Het departement beschouwt de Verenigde Arabische Emiraten kennelijk als een politiek stabiele staat in een stabiele regio. De Tweede Kamer moet de transactie nog goedkeuren.