Risico op Koerdische aanslagen is vergroot

BONN, 3 APRIL. Het risico van aanslagen op Duitse politici door aanhangers van de Koerdische PKK is volgens Duitse veiligheidsdiensten na het geweld rondom de viering van het Koerdische nieuwjaarsfeest Nevroz toegenomen.

Dreigementen van PKK-chef Abdullah Öcalan dat er eventueel zelfmoordcommando's in Turkije en Duitsland gaan opereren spelen een rol in deze nieuwe risicotaxaties.

De beveiliging van ministers als Klaus Kinkel (Buitenlandse Zaken) en Manfred Kanther (Binnenlandse Zaken) is verscherpt. Kanselier Kohl, die met vakantie is in de buurt van Salzburg, wordt extra beveiligd door de Oostenrijkse politie. In Bonn is de bewaking van de ambtswoning van de bondspresident, kanselarij, de Bondsdag en de ministeries versterkt.

Hoewel veiligheidsdiensten volgens Duitse media in nieuwe “gevarenanalyses” concluderen dat het risico van aanslagen is gegroeid en hun extra maatregelen zichtbaar zijn, wilde een regeringswoordvoerder er gisteren niets over kwijt. “Wij doen principieel geen mededelingen over veiligheidskwesties”, zei hij. Hij wilde niet bevestigen of ontkennen dat Kohl en Kinkel door radicale PKK-aanhangers met de dood zijn bedreigd.

Kinkel had gisteren in een vraaggesprek met het blad Kölner Express zelf wel verteld dat PKK-aanhangers hem met een aanslag hebben gedreigd en dat hij zulke dreigementen “zeer serieus” neemt. Op dat vraaggesprek hebben (anonieme) veiligheidsspecialisten geërgerd gereageerd, omdat er in feite altijd zulke dreigementen jegens prominente politici bestaan, waarover echter als regel in het openbaar wordt gezwegen. Met zijn openhartigheid zou Kinkel voor escalatie van het conflict met de PKK kunnen hebben gezorgd, heette het.

Het weekblad Die Zeit meldt na een gesprek van meerdere journalisten met Öcalan in diens hoofdkwartier in de Bekaa-vallei dat de PKK-chef weliswaar dreigt met zelfmoordcommando's in Duitsland en in toeristische centra in Turkije (die veel Duitsers trekken), maar dat de Duitse regering óók “een dialoog” voorstelt. Bonn moet afzien van wapenleveranties aan Turkije “tegen het Koerdische volk” en van plannen om Koerden die geweld plegen versneld naar Turkije uit te wijzen, aldus Öcalan, die in dat verband spreekt van “Koerden in Duitsland die hun identiteit niet verloochenen”. “Ik wil geen geweld maar een dialoog”, zegt hij. Maar ook: “Zodra ik daartoe bevel geef ontploffen overal in Duitsland dynamietladingen.”

    • J.M. Bik