Restauratie Matisse later

AMSTERDAM, 3 APRIL. Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft de openbare restauratie van een omvangrijk werk op papier van Henri Matisse (1869-1954) vier maanden uitgesteld. Restaurator André van Oort zou deze maand in een van de museumzalen zou beginnen, maar het laboratoriumonderzoek duurde langer dan verwacht. In verband met de vakantie besloot het museum de werkzaamheden naar augustus te verschuiven.

De parkiet en de meermin (La perruche et la sirene) uit 1952/53 is meer dan zeven meter breed en drie en een halve meter hoog. Het bestaat uit zes panelen, waarop honderdvijftig vormen zijn bevestigd. Ook die bestaan weer uit losse stukken, die Matisse destijds door zijn assistenten op de muur van zijn slaapkamer liet prikken. De kunstenaar was toen al door ziekte aan bed gekluisterd. Na zijn dood werden de vormen op aanwijzigingen van de kunstenaar op een ondergrond van linnen en wit papier geplakt. Het papier vergeelde snel maar een assistent schilderde het opnieuw wit.

Het is voor Van Oort de tweede keer dat hij het werk onder handen neemt. De eerste onderhoudsbeurt voerde hij tussen 1974 en 1978 uit. Daarbij haalde hij de papieren figuren van de bruin verkleurde achtergrond, waarna hij ze op nieuw wit papier plakte. Doordat de restaurator veel werktekeningen heeft bewaard, duurt de restauratie dit keer naar verwachting twee jaar. De ingreep is over een aantal jaren waarschijnlijk weer nodig omdat papierverkleuring niet is tegen te gaan. De verbruining is niet regelmatig.