Nieuwe aandelenverzekeringen; Stad Rotterdam strijdt met Robeco

ROTTERDAM, 3 APRIL. Verzekeraar Stad Rotterdam brengt samen met zakenbank Kempen & Co een aantal nieuwe fondsen op de markt waarin een levensverzekering met een belegging in aandelen wordt gecombineerd. Daarmee wordt de verzekeraar minder afhankelijk van de Robeco-groep die in de afgelopen 40 jaar exclusief het volledige pakket aan aandelenverzekeringen van Stad Rotterdam heeft belegd.

Bestuursvoorzitter C. de Swart van Stad Rotterdam, die sinds 1956 met Robeco samenwerkt, kondigde vanochtend de nieuwe partner aan bij de publicatie van de resultaten over 1995. Robeco heeft begin februari de verzekeringsmaatschappij Rozeker opgericht, waarmee de beleggingsmaatschappij inspeelt op de fiscale voordelen voor beleggingsprodukten met een verzekeringselement. Eerder toonde Stad Rotterdam zich al “onaangenaam verrast” door deze stap. Stad Rotterdam blijft wel Robeco-produkten voeren, zei De Swart vanochtend. “Het beleggingsresultaat daarvan was niet geweldig, maar Robeco blijft een fonds van wereldreputatie. Zeker als je kijkt naar de resultaten op lange termijn”, aldus De Swart.

De Swart vraagt zich af of Stad Rotterdam “moet blijven winkelen bij een zaak die zelf levensverzekeringen op de markt brengt.” Volgens De Swart heeft de hele bedrijfstak van de verzekeraars zich gestoord aan de advertentie van Robeco waarin een bestaande koopsompolis wordt vergeleken met een appel met meeëters. “Wij houden vol dat ook voor koopsompolissen een adviseur nodig blijft endat kost geld.”

Stad Rotterdam zegt met de samenwerking met Kempen & Co in te spelen op “de toenemende belangstelling voor de aandelenlevensverzekering”. Kempen & Co is een onafhankelijke zakenbank die verschillende aandelenfondsen onder beheer heeft.

Verzekeraar Stad Rotterdam heeft in het afgelopen jaar een stijging gerealiseerd van de netto winst met 16,4 procent tot 133,4 miljoen gulden. De stijging van het resultaat in het segment levensverzekeringen is achtergebleven bij de winststijging in het schadebedrijf. In levensverzekeringen is het resultaat volgens Swart desondanks “bevredigend” gestegen met 12,6 procent tot 73,2 miljoen gulden. Stad Rotterdam heeft in 1995 voor ruim 1,5 miljard aan premies levensverzekering ontvangen, 28 procent meer dan in 1994. Van ongeveer tien procent van de nieuw afgesloten levensverzekeringen zijn de premies in aandelen belegd. In het schadebedrijf steeg de netto winst met 31 procent tot 42 miljoen gulden en de omzet met bijna 12 procent tot 1,4 miljoen gulden. Autoverzekeringen bleven verliesgevend.