Koers Heineken omlaag op flauw gestemde beurs

AMSTERDAM, 3 APRIL. Veel beleggers leken zich vanochtend al op het Paasweekeinde te concentreren. Kopers waren er nauwelijks. Degenen die zich wel vertoonden wilden vooral verkopen. De AEX graadmeter stond omstreeks het middaguur op een verlies van 0,33 punt op 537,16.

AMSTERDAM Heineken, dat de afgelopen dagen een fikse koersstijging beleefde, was vandaag in aanbod. Het bierfonds verloor als gevolg van winstnemingen bijna negen gulden en stond omstreeks 12.30 uur op een verlies van 7,40 gulden op 355, nadat eerder een bijna negen gulden lagere koers op het bord was verschenen. Gebrek aan inspiratie trof ook de andere beurzen in Europa, waar de meeste een licht daling lieten zien. De obligaties hielpen met een verlies van 1 tot 2 dubbeltjes niet mee, evenals de dollar die een fractie lager noteerde op 1,6558 gulden.

Op Goede Vrijdag is er geen handel op de Amsterdamse beurs en ook maandag (Tweede Paasdag) blijft de poort gesloten. “Vrijwel niemand durft grote posities in te nemen. Actieve beleggers bouwen liever af om na dit extra lange weekeinde contanten in huis te hebben, zo typeerde een handelaar de situatie.

Ook Océ-van der Grinten verloor naar verhouding tamelijk veel: 2,40 gulden omlaag naar 154,70. Het fonds heeft een zware aandelenuitgifte in voorbereiding, waarmee geld moet worden opgehaald voor de aankoop van de printerdivisie van Siemens Nixdorf. Vooral na de aankondiging van deze aankoop begin dit jaar, werd Océ een geliefd fonds, maar nu de emissie voor de deur staat komt daar de klad een beetje in.

Verder moesten Hagemeyer, Hunter Douglas, ING, Polygram en Nutricia een stap terug doen. Hagemeyer verloor 2 gulden op 112, Hunter Douglas 1,30 gulden op 111,70, ING een gulden op 119,80 en Polygram 1,10 gulden op 98,70.

De aandacht ging uit naar Groenendijk Yellowcabin. De Amerikaanse branchegenoot GE Capital Modular Space wil Groenendijk overnemen en biedt 45 gulden per aandeel. De koers kroop in de richting van dit bod. Er kwam 3,20 gulden bij op 44,20. NEW YORK De effectenbeurs van Wall Street hield gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag de opgaande lijn vast. Het Dow Jones gemiddelde van 30 toonaangevende fondsen klom bij rustige handel met 33,97 punten naar 5.671,69. Veel beleggers wachten de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over maart af, die vrijdag worden bekendgemaakt. De beurs is die dag (Goede Vrijdag) weliswaar gesloten maar er is wel een beperkte handel in obligaties.

Door winstnemingen zakte het koersgemiddelde aanvankelijk weg. Ook mogelijk tegenvallende kwartaalresultaten wierpen hun schaduw vooruit. Zo waarschuwde International Paper voor minder goede cijfers over de eerste drie maanden van het jaar en moest een flinke veer laten. Voor sommige handelaren leek dat een voorbode. IBM lag daarentegen goed in de markt met een winst van 7,25 dollar op 117,375 zonder een duidelijke reden.

TOKIO In Tokio daalde het Nikkei koersgemiddelde van 225 aandelen met 135,35 punten (0,6 procent) tot 21.464,73. De handel werd negatief beïnvloed door een uitspraak van de president van de centrale bank Yasuo Matsushita die de verwachting uitte dat de rente weer zal oplopen door het aantrekken van de Japanse economie. Het beleggersklimaat zal hierdoor minder aantrekkelijk worden.