Kandidaat Somohardjo nog failliet

ROTTERDAM, 3 APRIL. De Surinaamse presidentskandidaat Paul S. Somohardjo is in Nederland failliet verklaard. Het faillisement van 13 april 1995, is nog steeds van kracht. Net als van betrokkenheid bij drugshandel verdachte Desi Bouterse (NDP) staat Somohardjo (Pendawalima) niet op de kandidatenlijst voor de algemene verkiezingen van de Nationale Assemblee op 23 mei. De president wordt na de verkiezingen door de Assemblee gekozen.

Somohardjo is bijna een jaar geleden failliet verklaard nadat hij fors verlies had geleden bij de organisatie van een Pasar Malam (indische markt). Met achterlating van schulden tot zeventig- tot tachtigduizend gulden, vertrok Somohardjo naar Paramaribo. Omdat hij zich niet meldde bij de curator R.A. Klaassen, werd een gijzelingsbevel uitgevaardigd. Zonder resultaat. Het faillisement duurt voort en mocht Somohardjo tot president worden gekozen, dan zal hij volgens de curator bij een officieel bezoek aan ons land dringend worden verzocht om eerst zijn zaken eens netjes te regelen.

Somohardjo was in 1984 ook betrokken bij een schietpartij tijdens een live-uitzending van het AVRO-programma van Karel van de Graaf. Midden in een discussie over de toestand in Suriname kreeg Somohardjo klappen van een sympathisant van Bouterse. Kort daarop werd deze door een medestander van de Pendawalima-leider met een zogenoemde schietpen beschoten.