Investment banker in bestuur ABN Amro

ROTTERDAM, 3 APRIL. Met Wilco Jiskoot (45) haalt ABN Amro de enige echte Nederlandse investment banker die bij een Nederlandse bank werkt in haar raad van bestuur. De rest zit in de City. Jiskoot heeft voor ABN Amro, waar hij zijn carrière heeft gemaakt, een monopolie uit de grond gestampt bij grote beursintroducties en privatiseringen, zoals die van het chemiebedrijf DSM, vrachtwagenfabrikant Daf en post- en telecomgigant KPN. Jiskoot, liefhebber van sigaretten en bloody mary's, ziet de groeiende bijdrage van zijn afdeling investment banking aan de netto winst van ABN Amro nu beloond met een bestuurszetel.

Investment banking, de verzamelnaam van kapitaalmarkttransacties, fusies & overnames en financieel advieswerk voor bedrijven en overheden, is sinds de fusie van ABN en Amro de nieuwe groeimarkt.

Een substantieel deel van de oorlogskas voor overnames is de laatste vijf jaar in “zijn” sector gestoken met overnames in Londen, het Verre Oosten, Amerika en Oslo. De onstuimige koersbewegingen op de financiële markten spelen de bank nu in de kaart.

Business is booming. Van Amsterdam (zoals de DSM herplaatsting voor 600 miljoen gulden), tot Londen (beursintroductie van de Britse mobiele telefoonmaatschappij Orange) en Oslo (grote deal in Russische oliemaatschappij). Opmerkelijk was de verkoop van 6 procent van de aandelen van KNP BT door de Canadese papierproducent MacMillan Bloedel. Jiskoots vader, de legendarische merchant banker bij Pierson, Heldring & Pierson smeedde dertig jaar geleden de banden tussen (toen) KNP en MacMillan.

De verdubbeling van de investment banking mankracht in de raad van bestuur, waar Louis de Bièvre nu de enige is op dit terrein, moet ABN Amro internationaal op de kaart zetten. De concurrentie van de Amerikaanse financiële zwaargewichten is immens. De volgende grote deal is de beursgang van Berlusconi's mediabedrijf Mediaset. ABN Amro heeft al een aandelenbelang in Mediaset genomen om haar kansen op een deal te verhogen. Het past perfect in Jiskoots strategie.