'Clinton kreeg als gouverneur deel van illegale lening'

LITTLE ROCK, 3 APRIL. Een kroongetuige in het onderzoek naar de Whitewater-affaire heeft gisteren getuigd dat president Clinton een deel heeft gekregen van een illegale lening van 300.000 dollar, die hij tien jaar geleden als gouverneur van Arkansas heeft doorgedrukt. De getuige, David Hale, verklaarde tegenover een jury dat Clinton hem destijds onder druk had gezet een frauduleuze lening te verstrekken aan een van Clintons zakenpartners in het onroerend-goedproject Whitewater. Clinton zelf had er ook een deel van gekregen.

Het is de eerste keer dat Clinton officieel wordt beschuldigd van het persoonlijk profiteren van de lening, die door de federale regering werd gesteund. Hale, destijds een kleine investment banker, zei dat hij in 1986 met Clinton en diens zakenpartner James McDougal samenkwam om de geheime transactie te bespreken. De lening werd aan een van de bedrijven van McDougal verstrekt. Clinton heeft de beschuldiging eerder al ontkend. (Reuter)