Aegon en PGGM willen fusie beleggingen vastgoed

ROTTERDAM, 3 APRIL. Verzekeraar Aegon en het pensioenfonds PGGM (pensioenfonds voor zorg- en welzijnssector) onderzoeken een bundeling van hun Nederlandse vastgoedbeleggingen. Samen bezitten de twee voor ongeveer 5 miljard gulden aan vastgoed in Nederland. Het onderzoek van PGGM en Aegon moet tegen het eind van de zomer zijn afgerond. De twee financiële partijen brengen naar eigen zeggen voor ongeveer even grote bedragen vastgoed in bij een eventuele samenwerking.

PGGM (ruim 50 miljard gulden belegd vermogen) heeft zijn vastgoedbeheer twee jaar geleden al verzelfstandigd onder de naam Mandes Fund Management. De portefeuille bestaat volgens een woordvoerder voornamelijk uit kantoren en winkels. Een van de meest bekende beleggingen van PGGM is het Atlas kantorencomplex in Amsterdam, waar onder meer het failliete Fokker kantoor hield. Aegon zit ook in winkelcentra, woningen en parkeergarages.

Voor de werkgelegenheid van de ongeveer 100 medewerkers van de betrokken afdelingen geldt als uitgangspunt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De nieuwe organisatie zal zich vestigen in Amsterdam.

PGGM en Aegon plaatsen de besprekingen over samenwerking in het kader van de trend in de beleggingswereld om zich meer te concentreren op de beleggingsbeslissingen en het dagelijks beheer van bijvoorbeeld de vastgoedportefeuille uit te besteden aan specialisten. Door de bundeling van de vastgoedbeleggingen komt de combinatie Aegon-PGGM in Nederland op het niveau van financiële giganten ABP (ambtenarenpensioenfonds) en bank en verzekeraar ING.

“De echte taak van een belegger is beleggen en niet het managen van onroerend goed”, zegt directeur beleggingen drs. J. Overmeer van Aegon. Naar zijn zeggen blijft Aegon zeker beleggen in vastgoed. PGGM kondigde vorig jaar een ingrijpende wijziging van het beleggingsbeleid aan, waarbij het fonds voor substantieel grotere bedragen in aandelen wil gaan beleggen. Per eind vorig jaar was 15 procent van het vermogen van PGGM in vastgoed belegd, inclusief de aandelen in beleggingsfondsen. De komende jaren streeft PGGM naar ongeveer 10-15 procent vastgoedbeleggingen, tegenover 50-60 procent in aandelen. In aandelen had PPGM eind 1994 32 procent belegd.