Walesa werkt weer als elektriciën op de werf

GDANSK, 2 APRIL. Lech Walesa, Nobelprijswinnaar en voormalig president van Polen, werkt sinds vanochtend weer als elektriciën in de scheepswerf van Gdansk.

Walesa, die in november bij de presidentsverkiezingen werd verslagen en die in december na afloop van zijn ambtstermijn aftrad, heeft zich in januari weer bij de werf gemeld. Formeel is hij daar steeds in dienst gebleven: tijdens zijn termijn als president was hij met onbetaald verlof. (Reuter) Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Walesa ziet zijn baan - die hem een maandinkomen van 650 zloty, omgerekend vierhonderd gulden per maand oplevert, eentiende van wat hij als president verdiende - als een vorm van protest. Hij heeft dat inkomen niet werkelijk nodig, omdat hij nog over een vermogen van enkele honderdduizenden dollars uit de copyrights voor zijn levensverhaal beschikt en bovendien het begin februari opgerichte 'Lech Walesa Instituut' leidt. Dat instituut, dat een bijdrage wil leveren aan het bewaren van het nationale erfgoed, de decentralisatie van de staat en de verspreiding van de sociale leer van de katholieke kerk, financiert Walesa zelf met lezingen in het buitenland. Later deze maand gaat hij voor zo'n reeks lezingen naar de VS. Hoewel hij in januari bij herhaling heeft gezegd nooit meer in aanmerking te willen komen voor een functie in de politiek, wil hij toch op termijn de politiek weer in. Hij zou na de verkiezingen van volgend jaar wel premier van Polen willen worden, zo zei hij onlangs tijdens een talkshow op de Poolse televisie.

Met zijn baan als elektriciën wil Walesa vooral protesteren tegen het feit dat de Poolse wetgeving niet voorziet in een pensioen voor een oud-president. Een voormalig staatshoofd heeft in Polen slechts recht op een door de staat betaalde lijfwacht - die overigens twee keer zoveel per maand verdient als Walesa als elektriciën - en een auto. “Het kan toch niet dat een ex-president geen middelen van bestaan heeft? Wat moet hij doen - in een bar staan of zoiets?” zo vroeg Walesa zich onlangs af. (Reuter, AFP)