Tsjetsjenen sceptisch over plan van Jeltsin

GROZNY, 2 APRIL. De Tsjetsjenen zien het vredesplan van de Russische president Jeltsin vooral als een onderdeel van zijn verkiezingscampagne. Niettemin zullen de leiders van de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsbeweging binnenkort bijeenkomen om het vredesplan onderling te bespreken.

Sjamil Basajev, een van de leiders van de separatisten, zei gisteren dat Rusland de Tsjetsjenen wil “uitroeien” en dat het door Jeltsin zondag ontvouwde vredesplan niets meer is dan een onderdeel van zijn verkiezingscampagne. “Rusland ziet ons nog altijd als barbaren - al zijn we dat niet, we zijn soldaten van het Tsjetsjeense leger.” Volgens Basajev gaat de strijd onverminderd door.

Het “staatscomité voor de verdediging” van de Tsjetsjenen zal binnenkort op een geheime plaats in Tsjetsjenië bijeenkomen om het vredesplan van Jeltsin te bespreken. Pas daarna zullen de Tsjetsjenen officieel reageren. Het vredesplan voorziet in een onmiddellijk staken van de Russische aanvalsacties in Tsjetsjenië, indirecte besprekingen met de Tsjetsjeense separatisten en verkiezingen, na afloop waarvan zal worden onderhandeld over het moeilijkste probleem, de toekomstige status van Tsjetsjenië. Volgens het plan zullen de Russische troepen alleen vechten als ze worden aangevallen.

Het grootste deel van Tsjetsjenië was gisteren rustig, maar op zeker twee plaatsen kwamen Russische gevechtsvliegtuigen met bombardementen in actie.

In het Westen is gematigd positief gereageerd op het vredesplan van Jeltsin. Algemeen klinkt in de reacties de hoop door dat de nu bijna anderhalf jaar durende oorlog, die aan dertigduizend mensen het leven heeft gekost, spoedig zal zijn afgelopen. De Amerikaanse president Clinton riep de Tsjetsjenen op om op het initiatief van Jeltsin in te gaan en de gevechtshandelingen te staken. De Britse regering drong aan op overleg tussen de Russische regering en de Tsjetsjenen. Tegelijkertijd werd gewaarschuwd tegen een te groot optimisme. “Niet veel mensen geloven werkelijk dat het vredesplan tot iets leidt - noch de Tsjetsjenen, noch de Russische militairen ter plaatse, noch wij”, zo zei een diplomaat die betrokken is bij het vredesoverleg in Tsjetsjenië. (Reuter, AP, AFP)