Runder-ellende (3)

Toen Van Aartsen en Terpstra bijna vreugdevol de oplossing brachten, dacht ik even dat ook zij besmet waren. Nederland gaat ruim 64.000 kalveren vernietigen om het vertrouwen van de consument te herwinnen.

Zou de consument werkelijk geloven dat dit bloedbad het probleem oplost? Terwijl het verband tussen de gekke-koeienziekte en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob nog moet worden aangetoond, is het onomstotelijk vastgesteld dat roken longkanker veroorzaakt. Toch wordt tot een massaslachting van koeien besloten en wordt de tabaksindustrie ongemoeid gelaten. Blijkbaar telt hier de wetenschap niet. In feite gaat het om de economische belangen en niet om onze gezondheid. Het bloed van 64.000 kalveren zal vloeien om de gemoederen te sussen en daarmee de bio-industrie veilig te stellen.

Wordt het niet eens tijd dat we ons gaan bezinnen op wat de schaduwzijde is van het stukje vlees op ons bord? Er is acht kilo hoogwaardig voedsel nodig om één kilo vlees in de vitrine van de slager te krijgen. Het pijnlijke is dat veel van dit hoogwaardige voedsel afkomstig is uit Derde Wereldlanden. Naast de verspilling van voedsel impliceert onze gehaktbal ook een gigantisch mest-overschot en daarmee de verzuring van het milieu. Niet in de laatste plaats is er dan nog het ethisch aspect. Laten we liever het genadeschot geven aan een echte volksvijand, de tabaksindustrie, in plaats van aan miljoenen Europese koeien.

    • Drs. Jaap Oosterlaan