Politie Amsterdam ontruimt kraakpanden

AMSTERDAM, 2 APRIL. De Amsterdamse politie heeft vanochtend met de ME en agenten te paard een aantal gekraakte huizen en loodsen aan het Zeeburgerpad in Amsterdam ontruimd. Vier personen werden gearresteerd.

De toegangswegen tot het Zeeburgerpad waren door de krakers met barricades afgesloten. Even voor half twaalf vanmorgen werden ze door shovels omvergereden. Daarop bestormde de politie de loodsen en huizen. Krakers bekogelden hen vanaf het dak van een loods met poep, verfbommen, hout en stenen.

Om een uur of een waren de panden ontruimd en bevond zich nog slechts één kraker op het dak van een loods. “Ik ben al tevreden als we ze twee uur kunnen tegenhouden”, had vooraf een van de circa 25 krakers vanaf het dak van de loods geroepen. “Dat zou toch weer langer zijn dan de vorige keer.” Dat is niet gelukt.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam had vandaag een ontruimingsdag op de agenda staan. Drie kraakadressen werden vanmorgen bezocht. De eerste twee panden gingen geruisloos over in handen van de politie. Een pand van ING aan de Herengracht was door de bewoners leeg achtergelaten. Ze hadden wel alle kranen binnen opengedraaid. Een voormalige supermarkt aan de Borneostraat was ook verlaten toen de politie en de ME arriveerde.

Tegenover de gekraakte supermarkt, aan de overzijde van het Lozingskanaal, hadden de verdedigers zich op de daken van de de loodsen aan het Zeeburgerpad teruggetrokken. De kade was afgesloten met barricades en kraaiepoten. De man die, toen alles nog rustig was, zijn Citroën iets te dicht bij een barricade tot stilstand bracht, had meteen een lekke band. “Dit is echt de laatste keer dat ik jullie help met allerlei acties”, schreeuwde hij naar de krakers op het dak. “Ja sorry, wij kunnen het ook niet helpen of zo. We hadden daar toch een paaltje neergezet.”

Op straat waren enkele brandjes gesticht. Het vuur beschadigde een spoorwegviaduct. De NS besloot op last van de brandweer tussen 09.00 uur en 09.30 uur geen treinen te laten rijden tussen de stations Amsterdam Centraal en Muiderpoort.

Volgens de bewoner van een woonboot in het kanaal waren de meeste bewoners van de kraakpanden de afgelopen dagen al verhuisd. Degenen die zich vanmorgen tegen de politie verzetten, waren voornamelijk speciaal voor de actie gekomen.

De panden moeten plaats maken voor twee bruggen die het uitdijende stadsdeel Zeeburg een nieuwe verbinding met de ringweg geven. De bewoners van de kraakpanden hebben hun protest steeds op de bouw van deze bruggen gericht.