Drugsruzie (1)

Onlangs zag ik hier, een documentaire op de tv over het drugsbeleid in Nederland. Wat opviel was de propagandistische manier van presenteren: er werd geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs; iedere spreker werd gepresenteerd als zijnde een crimineel; er werd gesuggereerd dat softdrugs legaal zijn, niet gedoogd.

Een standaard misvatting van de Amerikaan hier is dat drugs en prostitutie in Nederland volkomen legaal zijn. Vertel je ze dat er een 'gedoogbeleid' is, dan kijken ze je raar aan. Kanttekening: de maximale gevangenisstraf voor doodslag is hier aanzienlijk lager dan die voor de handel in softdrugs.

Er valt een vergelijking te trekken met alcohol en tabak. Het alcoholbeleid in Kansas en omringende Staten is dat alcoholgebruik vanaf 21 jaar pas wordt toegestaan. Wat hier verder opvalt is het onverantwoordelijk gebruik van alcohol, vaak rijden onder invloed, en drinken om het drinken. In Nederland is het beleid vrijmoedigeren, als resultaat daarvan lijkt het alcoholgebruik een stuk verantwoordelijker.

    • Roel Jonkman